Screen Shot 2014-02-22 at 12.35.38Het kaartenhuis wordt overeind gehouden door een eenvoudige overeenkomst uit 1973 die leidde tot de oprichting van de oliedollar, wat voor de VS eigenlijk de belangrijkste financiële steunpilaar is om instant te houden. Dat was de reden om oorlog te voeren tegen Sadam Hoessein in Iraq en Kaddafi in Libië en nu Syrië en Iran, de uitdagers van de oliedollar. De slimme Chinezen zien dit als hun grootste kans voor de nederlaag van de VS en het einde van het gouden tijdperk van Amerika in te luiden om onder Chinese overheersing te brengen. Het jaar 2008 gaf de wereld een goed voorbeeld van wat is gebeurd en weer gaat komen. De Amerikaanse, EU en Japanse regeringen besteedden miljarden aan bailouts en stimulus om de economie weer in beweging te krijgen. Dezelfde dynamiek vindt nu weer plaats, maar op een veel, veel grotere schaal op de obligatiemarkten.
In 2008 hadden we de onroerend goed bubbel, en nu komen de zeepbellen in staatsobligaties en derivaten. De onroerend goed bubbel was veel gevaarlijker dan de Tech-zeepbel van 2001, zo wordt de zeepbel in staatsobligaties en derivaten veel gevaarlijker dan de onroerend goed bubbel was. Dat brengt Doug Casey tot de uitspraak dat in 2014 de wereld afstevent op de ergste financiële depressie in de geschiedenis.

Iedereen moet intussen wel weten dat bankiers, evenals politici, meestal liegen. Bankiers, “vertellen een groep van klanten om een belegging te verkopen, terwijl in het geheim een andere groep van klanten verteld wordt om dezelfde belegging te kopen. Ze vertellen andere klanten beleggingen te kopen om deze vervolgens achter de rug van hun klanten te shorten. Ze vertellen de wereld dat ze niet betrokken zijn bij enige vorm van goudswaps noch hebben zij goud her-beleend, maar toch, als Duitsland zijn 300 ton goud terugvraagt van de Amerikaanse Centrale Bank, wordt haar verteld dat ze alleen maar 5 ton in heel 2013 terugkrijgt. Vijf ton vertegenwoordigt 0,06% van de vermeende goud vorderingen die de Amerikaanse Centrale Bank in een diepe kluis ergens in de Verenigde Staten heeft opgeslagen.”

Zero Hedge: “Het fundamentele probleem is zeer eenvoudig. Vijf jaar na de bijna fatale instorting van het financiële stelsel in de wereld hebben we geen andere keuze dan te concluderen dat centrale bankiers en politici ons overtuigen van verbetering, om tijd te kopen met de in toenemende mate excentriek en obsessionele farce genaamd “proberen de kredietcrisis op te lossen” – met het creëren van nog meer schulden. De geld drukmanie door centrale bankiers van de wereld heeft alleen de centrale bankbalansen voor minstens $10 biljoen in 5 jaar verhoogd. Dit nieuw gecreëerde geld werd en wordt gebruikt door de centrale bankiers om nationale schulden op te kopen, om de als maar groeiende schuld van regeringen in hun eigen centrale banken te parkeren.” Denkend dat dit de oplossing is!

“Zolang de goudprijs laag kan worden gehouden” lijken de dingen goed.” Een ander deel van deze circus act is, dat zolang de olieprijs op $ 100 per vat kan worden gehouden “dingen goed blijven”. Nog een ander deel van het circusverhaal is dat de rente rond de nul moet worden gehouden, en kleine spaarrekeningen op elk moment in beslag kunnen worden genomen, dat betekent dat de dingen in orde zijn.Schrijft Andrew McKillop.

Hij vervolgt: “De schuld in de ontwikkelde landen ligt op een veel hoger en uiterst gevaarlijk niveau. De schuldengroei in de ontwikkelde landen is op historisch hoog niveau, en “structureel”, onmogelijk deze te verlagen zonder in gebreke te blijven, herstructurering of verwatering ervan zoals talrijk IMF rapporten in 2013 hiervoor hebben gewaarschuwd. Op een belangrijk “Lehman Bros moment” moet de goudprijs omhooggaan, als bewijs dat de onwerkelijke en ongelijke strijd ter beschermen van fiat geld verloren is.

Wereldwijd zijn alle markten gehuld in een multi-biljoen dollar con job. De waarde van papierenactiva is opgeblazen tot onhoudbare hoogtes. Als iedereen zijn aandeel wil verzilveren om recordhoge winsten op aandelen te innen – stort het hele systeem in elkaar, omdat het geld daarvoor gewoon niet bestaat. Nu papierenactiva op de rand van instorting staan, is het advies deze te veranderen voor veilige activa, zoals goud en zilver, landbouwgrond, of andere harde activa op naam geregistreerd.

Over de afgelopen twee jaar is meer dan $14 biljoen in papierenactiva geïnvesteerd waarvan vele biljoenen digitaal werden toegevoegd door onzichtbare handen van de Fed. Geen wonder dus, dat papierenactiva op een all-time hoog niveau zijn beland. Het enige probleem met dit is, dat ze geen echte bezittingen met waarde zijn. Ze moeten eerst worden verkocht om iets van werkelijke waarde te worden. Als alle beleggers deze activa in waarde omzetten, dan begrijpen ze gelijk dat er niets achter zit, waardoor het systeem instort. Louter en alleen doordat deze veronderstelde activa ondersteund worden door een gigantische berg van schulden. Dit gaat eerder gebeuren dan menigeen denkt.

Mensen zijn onder de controle van de overheid gekomen d.m.v. geweld of door te kiezen. In beide gevallen, hebben de leiders van naties – met medewerking van de bankiers – de noodzaak om hun fondsen te vergroten tot boven het bedrag dat zij ontvangen via belastingen – dat doen ze vrijwel altijd door middel van valuta devaluatie, middels het vergroten van de geldhoeveelheid. Die prijsstijgingen voor voedsel, etc. veroorzaken en het gespaarde geld ontwaarden, oftewel je koopkracht vernietigen.

Of de staat nu geld leent van banken of de schuld monetarizeerd, de munten kleiner knipt, of gewoon de drukpersen laten lopen t.b.v. nieuw geldcreatie, de resultaten zijn altijd hetzelfde geweest: Fraudstijgende prijzen en verlies aan koopkracht – als gevolg van de schuld monetarisatie. Materiële rijkdom in de vorm van “geld” is geen rijkdom, dat is een illusoire rijkdom. Een fatale cyclus van gebeurtenissen zal uiteindelijk het geldsysteem beëindigen door ineenstorting, zoals in de geschiedenis altijd is gebeurd.

Als iemand geld leent van iemand anders en nooit terugbetaald, heeft die persoon dat geld gestolen en is een dief. Wanneer de overheid de schuld monetairiseert, hetzij door het afdrukken van bankbiljetten of het lenen van gecreëerd geld van een bank, zonder de intentie van terugbetaling, is het net zo goed een dief van de maatschappij. Responsabele spaarders worden gestraft, met het verdienen van een schamele 0,25 % op hun hard verdiende euro’s, zij verliezen nu eigenlijk geld door inflatie waarvan wordt gezegd dat die niet bestaat.

“In 2012 stroomde ongeveer 7.5 biljoen in conventionele activa. En nog eens 6.8 biljoen in het afgelopen jaar. De helft van dat geld stroomde in aandelen een derde in obligaties, en een zesde in onroerend goed. Minder dan 1 % werd in liquide middelen aangehouden. In totaal zijn er $ 94 biljoen aan conventionele activa onder beheer, een aantal biljoenen werden slechts digitaal geschapen door onzichtbare Fed handen.”
ponzi scheme
Spoedig heeft dit twee belangrijke implicaties tot gevolg:
Ten eerste, deze activa bestaan niet eens echt. Deze bieden alleen de illusie van rijkdom op een computerscherm gecreëerd. Die $ 94 biljoen in “activa” zijn niet eens activa – ze zijn beloften om te betalen.
Als de wereld deze ‘activa’ wil verzilveren, zullen ze snel leren dat er niets achter ligt en dat het hele systeem een Ponzi systeem is. Met de consequentie dat de waarde van het grootste deel aan activa gewoon niet bestaat.

Bijvoorbeeld degenen met een pensioenrekening of pensioenregeling, hebben eigenlijk alleen een belofte voor toekomstige inkomsten ontvangen voor als ze met pensioen gaan, “en alleen als” er een gezond groeiende economie is. Een gezond groeiende economie is gebaseerd op een groeiende energievoorziening.
Zodoende is de tweede implicatie energie: energie moet worden verbrand om via economische groei deze mondiaal conventionele papieren activa in de toekomst te produceren om terug te betalen.

Door het overeind houden van de economie middels een enorme hoeveelheid schuld, zijn mensen in staat energie te kopen – olie, gas en elektriciteit, welke naar alle waarschijnlijkheid anders niet zou kunnen worden veroorloofd. Dit is de aller gevaarlijkste factor die velen niet zien. Omdat de VS handeldrijft met oliedollars of Amerikaanse staatsobligaties voor de aankoop van buitenlandse goederen en diensten, met inbegrip van een groot deel van de ruwe olie en petroleumproducten.

De wereld krijgt hoe langer hoe meer genoeg van betalingen voor hun hard verdiende goederen en diensten in Amerikaans papierenclaims die worden gesteund door een toenemende hoeveelheid aan schulden. Op een bepaald moment, zal het gewicht van deze enorme schulden de waarde van de dollar en de US Treasury markt vernietigen. Dat maakt dit het allergrootste Ponzi systeem allertijden.

Daarenboven wordt de schuld nooit terugbetaald, want de beschikbare energievoorziening hiervoor zal in de toekomst niet toereikend zijn. Een vereiste voor een groeiende economie is een kleine winst te maken om schulden terug te betalen en/of aan toekomstige pensioeninkomen-verplichtingen te voldoen.

Het is een gigantische happy carrousel naar nergens geworden. Nu dat je een goed idee hebt van de ernstige problemen welke activa in de toekomst zullen ondervinden en waarom, is de enig juiste vraag – wat zijn de veiligste activa om te bezitten? Denk aan goud en zilver, en of andere harde activa die je kunt aanraken met je handen en nog belangrijker kunt registreren op naam.

Richard Russell: “De wereld is in een voortgaande depressie, alleen de verdwijnende middenklasse is zich hiervan bewust. De Fed en de overheid voeren een eindeloze parade van leugens aan het volk… Nadat de werkelijke feiten in de kranten gemeld worden, verwacht ik dat Janet Yellen, Treasuries zal kopen in een veel grotere hoeveelheid dan we tot nu toe hebben gezien. En op hetzelfde moment zal ze zonder te stoppen biljoenen nieuwe dollars creëren. De stijgende goudprijs speelt in op deze toekomstige Fed zet… Maar de stijgende goud is een rode vlag, die voor iedereen te zien is. Helaas voor de Fed, wordt goud over de hele wereld verhandeld. Op dit moment vertelt goud ons de waarheid over de geldcreatie van de Fed… Een stem voor goud is een stem tegen de centrale bank planning. Goud zal voor altijd een gehaat metaal blijven in de ogen van de centrale planners.”

De wereld gaat de grootste zeepbel ooit geblazen ervaren omdat. Gelijker tijd blaast de aandelenmarkt, de vastgoedmarkt, de derivaten, en de obligatiemarkt aan stukken… De lucht komt uit allemaal tegelijk! De Fed weet dat de bubbel te groot is om te knallen. Dat is de reden waarom de Fed terug zal komen met een nog grotere ronde van QE – gelddrukken – dan de laatste ronde. “We gaan getroffen orden dooreen tsunami van inflatie… Ik denk dat we met te veel geld zitten, wat betekent dat consumentenprijzen omhoog gaan. De nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen zei dat ze meer inflatie wil. Nu, dat gaat ze krijgen.”

“De dollar zal als eerste klappen. Vergeet niet, dat de Federal Reserve al die obligaties kan kopen om te voorkomen dat de bondprijzen instorten, maar om dit te doen, moeten ze meer dollars drukken. Maar, uiteindelijk stort dollar in als de wereld het spel doorziet. De Fed kan al de dollars drukken die ze willen hebben, maar ze kunnen niet de mensen dwingen om ze te accepteren. Dat zal het probleem zijn.” – Hier is het teken aan de wand: De Chinese overheid reduceerde in december 2013 haar belangen in Amerikaans schuldpapier met $47.8 miljard, het meeste in twee jaar. De boodschap is duidelijk, ze willen niet meer dollars hebben dan strikt nodig is.

Het wordt meer deflatie voor degenen die goud en zilver hebben –voor dit soort geld wordt alles steeds goedkoper.