Credit cardsDe hele economie werkt zonder echt geld, het is praktisch verdwenen. Het is uitgegroeid tot het aanbod en de vraag naar krediet; het is niet geld dat het niveau van de inflatie bepaalt. Na de overheidsschuld, zijn de schulden van bedrijven de tweede snelst groeiende categorie geworden. Nu hebben bedrijven te hoge schulden, die voorlopig nog steeds ondersteund worden door hoge verdiensten. Maar het probleem is dat als de verdiensten verdwijnen – wat gemakkelijk en veel sneller gaat dan de schulden – ze op de blaren zitten. Zonder winst, moeten ze rekening houden met beslissingen waarvan ze zich zullen wensen dat ze die niet hadden hoeven te nemen, met schulden waarvan ze zullen wensen dat ze die niet hadden.

Als bedrijven afhankelijk zijn van kredietuitbreiding moeten ze eerst klanten hebben met creditcards en vertrouwen, die bereid en in staat zijn om hun uitgaven te verhogen. Maar helaas de reële lonen dalen, zodat credit het enige alternatief is.

Onbeperkte kredietgroei

Tegenwoordig lenen de banken geen bestaand geld. Als ze lenen, is dat geld dat niet bestond dat de banken creëerden. De afgelopen 30 jaar, is de wereldeconomie hiervan afhankelijk geworden. Dit krediet hielp de economie uit te breiden. Het hielp leners de middelen te verkrijgen die nodig waren om hun huizen te bouwen. Onder de gouden standaard waren leningen verankerd met beschikbare spaargelden, maar dit is niet het geval in de nieuwe krediet economie. Vandaag de dag is de sky the limit! Met andere woorden, de verklaring hoe de wereldeconomie de afgelopen drie tot vier decennia groeide – is met behulp van geld uit het niets, dat werd omgezet in reële activa voor de financiële sector.

De westerse wereld moet per jaar een krediettoename van 2% hebben om te blijven groeien. Als de kredietgroei daaronder blijft, valt de economie in recessie. Uitgaande van een inflatie van 2% betekent dat dit jaar in de VS, krediet met $2,3 biljoen zou moeten toenemen. Maar wie zal zoveel kunnen lenen? Het Amerikaans federale begrotingstekort gaat dit jaar omlaag; het zal naar verwachting minder zijn dan $ 600 miljard. De Fed is in haar vierde of vijfde tapering ronde. Dus wie maakt zich verantwoordelijk voor de afname van de overige $ 1.7 biljoen? Voor zover bekend, niemand.

Als de niet-hedonistische inflatie maatregelen worden toegepast, zoals zorgvuldig berekend door John Williams van Shadowstats is deechte prijsinflatie rond de 8 á 9 procent, wat betekent, indien aangepast aan de werkelijke prijs inflatie, het reële bbp de economie laat krimpen met 7% of meer!

Als een aantal van deze dingen bij elkaar komen, breekt wereldwijd een financiële oorlog uit van deflatie, hyperinflatie, en instortende markten. Maar toch, voor het moment, gaan de markten rustig mee. Leven we in een fictieve wereld? Met alles wat bekend is wat gaat gebeuren, zal de wereld economie eerder vroeg dan laat instorten.

De lange-termijn financiële gevolgen zijn een verzwakking van de dollar, wat geweldig is voor goud en zilver. Een verzwakking van de dollar betekent hogere prijzen voor alle dingen, vooral geïmporteerde goederen, zoals olie. Hogere prijzen zal ook de rente opdrijven. Rusland breidt zijn energie verkopen aan China uit, zo zal het resterende beschikbare aanbod voor Europa kleiner worden, wat de Europese energieprijzen zal opdrijven. Escalerende internationale conflicten zullen leiden tot grotere militaire uitgaven, de groei van toekomstige tekorten zullen niet alleen de dollar verzwakken, maar ook alle andere valuta’s.

Deflatie of devaluatie?

Laten we aannemen dat eerst deflatie begint. Voor dat geval moeten goudinvesteerders het boek: “De dood van geld” lezen, geschreven door Jim Rickards – illuminatie insider (link). Hij legt uit hoe een regeringsbesluit als enige redding de goudprijs naar $ 7.000 verhoogt, om de deflatoire neerwaartse spiraal in de VS en de rest van de wereld te doorbreken, als meer geld drukken zijn grenzen heeft bereikt en de Fed zich daarvan moet terugtrekken, wat waarschijnlijk dit jaar nog gaat gebeuren.

“De Federal Reserve zou deze prijs kunnen vastzetten m.b.v. open-markttransacties…”, zegt hij. “Het doel is niet de houders van goud te verrijken, maar om het algemene prijsniveaus te resetten… dit soort dollar devaluatie tegen goud zal zich snel weerspiegelen in hogere dollar prijzen voor al andere dingen.”

“De wereld van $7.000 goud is ook de wereld van $400 per vat olie en $100 per ounce zilver. De deflatietrend kan worden gebroken als de dollar wordt gedevalueerd tegenover goud, zoals in 1933 toen de Verenigde Staten goud van $20,67 per ounce naar $35 per ounce herwaardeerde – een 41 procent devaluatie van de dollar”. Alhoewel die prijsstelling voor goud toen al veel te laag was, wat de oorzaak was van het falen van de beoogde goud backing.

Zijn conclusie is dat “als de Verenigde Staten weer worden geconfronteerd met ernstige deflatie, het enige tegengif is een dollardevaluatie t.o.v. goud, het is de enige oplossing want er is geen andere over als meer gelddrukken faalt.”

De logica verklaart ook dat geld gekoppeld aan een vaste waarde als goud meer waard is in een wereld overspoeld met gedrukt geld. Deze uitleg wijst slechts een pad naar hoe het zal moeten verlopen. Het duurt enkele sprongen voorwaarts om dit te bereiken terwijl de timing ervan volslagen onmogelijk is. Maar de gebeurtenissen zullen zich steeds sneller laten opvolgen.

Dollar verliest status als reservemunt

Een record aantal Amerikaanse staatsobligaties werd onlangs verkocht. De Russische verkoop ervan is sinds begin van het jaar sterk geweest. China’s economie is zich aan het vertragen en dit kan geld zijn voor een aankomende regenachtige dag. En, dit is volledig in lijn met de stelling geopperd door Jim Rickards over de instorting van de Amerikaanse dollar. Goud, zo betoogt hij, zal waarschijnlijk geaccepteerd worden als het hart van een nieuw mondiaal monetair systeem – als het enige geld dat je echt kunt vertrouwen.

De Chinezen en Russen werken samen tegen de Amerikanen, en er zijn veel landen die graag mee willen helpen in de onttroning van de Amerikaanse dollar als ‘s werelds reservemunt. De historische gas deal tussen Rusland en China is zeer slecht nieuws voor de petrodollar.

Rusland kan binnenkort een grote nucleaire deal met Iran aankondigen, waarin de Russen veel kernreactoren bouwen, financieren, en de uranium zullen leveren. De Russen zullen hetzelfde gaan doen voor China, en dan Syrië.

Tijdens de Chinese ondertekening van de aardgasdeal met Rusland, verklaarde de president van China publiekelijk dat het tijd is om een nieuw beveiligingsmodel te creëren voor de Aziatische landen met inbegrip van Rusland en Iran, het is duidelijk dat China Rusland heeft verkozen boven de VS.

De wereld zou in het vroege stadium van een Tweede Koude Oorlog kunnen geraken. Het eerste slachtoffer zal dan de Europese Unie zijn. De EU is volledig afhankelijk van Rusland voor haar olie en aardgas import – meer dan een derde van de aanvoer van olie en aardgas van de EU-28 komt uit Rusland. Het breekpunt voor Rusland blijft, dat het zeker is dat Oekraïne uit de Europese Unie en de NAVO moet blijven.

Chinezen kopen goud

“Wall Street zit in de val door de goudhamster China.” Leung zei dat de Amerikaanse Federal Reserve elk jaar goud leent aan investeringsbanken, zoals Goldman Sachs, Citibank, JP Morgan Chase, Morgan Stanley en anderen voor de handel in de markt. De hoeveelheid goud varieert tussen 400-500 ton en dat wordt gedaan om de goudprijs kunstmatig te onderdrukken. Wanneer de prijzen in hun voordeel zijn, kopen deze investeringsbanken het goud weer terug om het aan de Fed te geven.

Maar deze handeling is absoluut nutteloos omdat China het goud hamstert en zich niet aan die regels houdt, zei Leung tegenover deWant China Times. Wanneer ze zien dat de goudprijs naar beneden gaat, is het eerste wat ze doen kopen, en niet verkopen, ook als de prijzen blijven dalen. Het lijkt erop dat Wall Street hiertegen niets kan doen, volgens Leung. De analist zei dat de People’s Bank of China, Washington en Wall Street onder druk zetten omdat de dollar oorspronkelijk gekoppeld was aan de goudprijs toen het als de toonaangevende mondiale valuta werd verkozen. De Fed hoopt de goudprijs in haar voordeel te manipuleren, zegt Leung, maar de Chinese centrale bank staat in de weg.

Obama en Poetin waren betrapt “caught on tape” tijdens de ontmoeting voor een banket gegeven door de Franse president ter afsluiting van de D-Day ceremonie, we vragen ons af of de reactie van de Russische leider zo iets was als “dit is nog niet voorbij.” Met “De-Dollarisation” inspanningen die reeds in grote lijnen besproken zijn, meldt ITAR-TASS dat Gazprom aanvullende afspraken met haar klanten heeft getekend om van dollars naar euro’s en renminbi over te schakelen, “negen van de tien afnemers hadden toegestemd om over te schakelen.” Zero Hedge.

“De meeste commentatoren zijn van mening dat door de massale monetaire toevoer sinds 2008, de Fed daarmee verhinderd heeft dat een grote economische ramp uitbrak. Wij denken dat de massale toevoer alleen maar tijd heeft gekocht voor niet-productieve bubbel activiteiten, waardoor de economie als geheel verzwakt is. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een economische reiniging de enig juiste “fix” om de puinhoop veroorzaakt door inconsequent beleid van de Fed op te ruimen. Om toekomstige economische pijn te voorkomen, is het nodig dat alle achterdeurtjes voor de creatie van geld uit ‘ijle lucht’ worden afgesloten”, zo stelt Frank Shostak in eenanalyse die gepubliceerd werd op Mises Daily.

Lees ook dit artikel op Zero Hedge.

Alleen voor de Euro Critici: