zirpDe Europese Centrale Bank nam een bijzonder besluit: Met het stellen van de depositorente van nul naar -0,1%. Dat betekent als de Europese banken hun geld bij de ECB willen stallen, ze daarvoor een vergoeding van 0,1% rente moeten betalen. De reden hiervoor is, de banken aan te moedigen om meer geld uit te lenen, en daarmee de verslappende economie van de EU te stimuleren. De EU-economie is al enige tijd in slechte vorm, deze worstelt met geringe groei en deflatie. De groei van het BBP is tot stilstand gekomen, deze bereikte slechts 0,2% in het eerste kwartaal. De officieel inflatie van 0,5% wordt te laag geacht, omdat dit afstevent op deflatie. Deze maatregel kan echter averechts uitwerken, niet alleen in de EU, maar ook in de rest van de westerse wereld. De wereld economie staat op de rand van de volgende financiële crisis.

De logica achter een negatieve rente is absurd. De ECB denkt dat de banken in plaats van geld te verliezen als ze dat bij de ECB op deposito zetten, de banken dat liever zullen uitlenen zelfs tegen een marginaal rendement, maar er zijn duidelijk gebreken in deze gedachtegang. De grootste is dat de centrale bank de banken dwingt geld uit te lenen dat ze sowieso niet zouden willen uitlenen.

Ten eerste, banken lenen geen overtollige reserves uit, vanwege het gebrek aan gekwalificeerde leners. Ze zijn bang dat mensen of bedrijven niet in staat zullen zijn om het geld terug te betalen. Dus houden ze dat geld liever op girale deposito’s. Nu berekent de ECB de banken een vergoeding voor het in deposito houden van hun tegoeden, in de verwachting dat ze het extra risico van kredietverlening aan ongekwalificeerde leners toch zullen nemen. Maar dit was juist de oorzaak van de laatste financiële crisis in 2008.

In het verleden verstrekten banken leningen aan ongekwalificeerde leners die daarvoor huizen kochten die ze zich niet konden veroorloven. Waardoor de economie instortte. Hetzelfde zou in de EU nu weer kunnen gebeuren.

Het tweede mogelijke probleem: Banken berekenen de extra kosten door aan de consument, door ook hun deposito’s negatief te maken. Dus, moeten de klanten aan hun lokale bank een vergoeding betalen voor het bewaren van hun geld op deposito. Banken kunnen ook hun kosten doorberekenen door geen rente voor deposito’s te vergoeden, of door nog meer onderhoudskosten voor het in depositie houden aan de klant in rekening te brengen.

Wanneer dit gebeurt, zullen spaarders hun geld helemaal terugtrekken uit het banksysteem – precies het tegenovergestelde van het beoogde effect. Het banksysteem zal dan bevriezen terwijl deflatie dan onbeheersbaar zal  worden als mensen hun geld onder hun matras schuiven. Waardoor een verwoestend averechts effect is ontstaan.

Maar voor Draghi: “De snelste en gemakkelijkste manier om de Europese economie te jump starten is de vernietiging van de euro.”- zegt Shilling Wanneer de NIRP-gok averechts uitwerkt, of nalaat de groei te stimuleren. – Glijdt de wereldeconomie terug in een recessie. – Welke mogelijkheden zijn nog over?euro-matches

Het gratis geldbeleid van de centrale banken heeft al een enorme vraag veroorzaakt naar grondstoffen, vastgoed en aandelen. Als gevolg daarvan, zijn deze activa reeds overgewaardeerd en wachten op een correctie. Maar als de Centrale bank of Retailbanken beginnen kosten te berekenen voor het bewaren van hun geld i.p.v. van een vergoeding aan spaarders uit te keren, zullen deze hun spaargeld terug trekken en dat geld steken in aandelen, grondstoffen en vastgoed op zoek naar een positief rendement. Dat zal de al latente bubbels in onze economie verder verergeren, waardoor de resulterende blow-up nog verwoestender zal worden. In plaats van de beoogde correctie wordt het een volgende catastrofe. Dus de laatste optie die overblijft, is de terugkeer naar door goud gedekt geld op 7.000 of hoger, zoals Jim Rickards uitlegt in zijn laatste boek.

“De Federal Reserve zou deze goudprijs kunnen vastzetten door het voeren van open-markttransacties…”, zegt hij. ‘Het doel is niet om goudinvesteerders te verrijken, maar om algehele prijsniveaus te resetten… dit soort dollar devaluatie tegen goud zal zich snel weerspiegelen in hogere dollar prijzen voor alle andere dingen.”

Maar denk niet dat dit snel zal gebeuren. De wereld heeft nog nooit eerder in een situatie als deze verkeerd – waarin wereldwijd fiatvaluta’s afhankelijk zijn van de kunde van centrale bankiers. Verder is de push voor de Nieuwe Wereld Orde niet te stoppen – de illuminatie elites zijn volledig in control – of bijna? Dit is waarop veel edelmetaalbeleggers zich hebben verkeken, ze dachten dat de goud en zilver prijs omhoog zou gaan – want als dat gebeurt, heeft dat de ineenstorting van de fiat “dollar” tot gevolgd, gevolgd door de meeste of alle papierenvaluta’s.

democracyBedenk dat papierenvaluta’s niet echt geld is, maar commerciële schuldinstrumenten zijn, – want schuld kan geen geld worden – het is nl. het tegenovergestelde van geld – het is allemaal gewoon bedrog!

De Fed zal alles doen om het faillissement van de dollar zolang mogelijk tegen te houden. Bedenk, dat goud en zilver de antithese zijn van elke papierenvaluta. Vernietiging van deze valuta’s, en de economieën van de VS, UK, EU en Japan zullen vrijwel tegelijkertijd instorten. Reken erop dat de elite tot het bittere einde zullen doorvechten – en misschien ook nog gaan winnen?

Bedenk echter dat de illuminatie ook eigenaar zijn van dit hele spel, het maakt voor hen uiteindelijk niet uit wie er wint – Oost of West, als eigenaar van het systeem winnen ze nl. altijd.

De sancties tegen Rusland zullen zich op de EU wreken, en hebben weinig of geen effect op Rusland. Rusland is al vergevorderd, met China en de BRICS-landen, met de opzet van het mechanisme betalingen te verrekenen zonder gebruik van de dollar. En als de vraag naar dollars daalt, zal ook de ruilwaarde van de dollar omlaaggaan. In eerste instantie zal Washington in staat zijn haar vazallen te dwingen de dollar te ondersteunen, maar uiteindelijk wordt dit onmogelijk.

Duitsland als belangrijke handelspartner met het Oosten zal de spelbreker worden, vanwege de invloed van meer dan 5.000 bedrijven die belangen in deze markten hebben – als dat gebeurt, gaan ook de prijzen voor edelmetalen weer stijgen.

Rusland en China zijn wereldwijd op het economisch toneel 1000-pond gorilla’s geworden. China voelt zich door de VS bedrogen toen ze er achter kwamen dat al hun goud, toevertrouwd aan de Federale Reserve, achter hun rug om verkocht was. De centrale banken elite hadden nooit verwacht dat zowel China en/of Rusland de algehele controle over het financiële stelsel van de wereld op een dag zouden aanvechten, zoals nu gebeurt.

gazprom

Er is niet veel dat de VS tegen China kan ondernemen vanwege het feit dat ze een grote hoeveelheid US staatsobligaties bezitten. China kan ze gemakkelijk op de wereldmarkt dumpen en de VS financieel ruïneren, samen met de rest van de westerse wereld. De reden waarom China dat niet heeft gedaan is omdat – alhoewel in de maak – er geen alternatief systeem ter vervanging is – buiten het corrupte systeem van de centrale banken gecontroleerd door de BIS, de Wereldbank en het IMF. Daarom zijn de BRICS landen gezamenlijk bezig met het opzetten van hun eigen alternatieve banksysteem, waarvoor nog meer tijd nodig is.

Goud en zilver zullen waarschijnlijk in hun langdurig dieptepunt fase opgesloten blijven – nu in het derde jaar. Wanneer worden ze van de manipulatieve ketenen van de centrale bankiers bevrijd? Het lijkt nog steeds erop, dat het eerder later dan vroeg zal zijn. Het uitzicht hierop kan echter volgende week, volgende maand of volgend jaar veranderen.

Laten we nog eens naar de magie van ZIRP en NIRP terugkeren – door het voorbeeld van internet bedrijven te volgen. – Bedenk een revolutionaire vorm van sociale media uitwisseling, waarvan niemand ooit gehoord heeft. Verzamel $ 1 miljard via de verkoop van obligaties aan het publiek. Je hebt geen krediet en geen geloofwaardigheid? Geen zorgen. De bedrijven die dat de laatste tijd het best hebben gedaan zijn die met het slechtste kredietrapport, volgens Bloemberg. Deze “balans goochelaars” hebben het meeste geprofiteerd van ZIRP, en nu NIRP, met de daardoor ingestorte rentemarkt.

“Iedereen wil een hoog rendement behalen. En niemand gelooft dat de Fed debiteuren zal laten mislukken.” En vervolgens…”Een nieuw bedrijf zonder track record, zonder echt product, zonder winst, zonder verkoop en zonder business plan met de slechtste kredietrating welke maar mogelijk is… heeft een ​​makkie om veel krediet te krijgen.”

Met andere woorden, leen tegen twee keer de normale renteprijs als bv. voor IBM geldt – laten we zeggen 4%. Met een echte inflatie van > 3,91% krijg je dat geld vrijwel voor niets. Maar je moet nog steeds schuldbetalingen maken…

“Dus leen $ 1 miljard. Je moet dan zo’n $ 40 miljoen jaarlijks aan rente betalen. Je neemt die $ 1 miljard en gebruik ze om je eigen producten te kopen – of wat het ook moge zijn. – Jouw onderneming toont dan een omzet van $ 1 miljard. Waarvan je ongeveer 40% als bruto inkomen boekt… zo verkrijg je een schuldratio van 10 keer. Dat maakt dat je een van de beste kredietrisico’s op de markt bent. Als je dan aandelen verkoopt voor 20 keer de winst – wat bescheiden is voor een Tech bedrijf – zal de kapitaalswaarde van je onderneming stijgen tot 20 x $ 400.000.000 = $ 8 miljard!”

Begonnen zonder iets. “Door de magie van ZIRP en NIRP… gecombineerd met enkele boekhoudkundige chicanes… heb je nu een bedrijf ter waarde $ 8 miljard. Klinkt dat idioot? Ja dat klopt. Maar dat is nu bijna precies wat de Fed probeert te stimuleren.”

Dus, bedrijven lenen: “Gebruiken dat geld om hun aandelen terug te kopen. De aandelen gaan omhoog. Dit “rijkdom effect” wordt verondersteld door te sijpelen naar het publiek, die daardoor gemotiveerd worden om de aandelen en producten van die bedrijven te kopen. De verkoop stijgt waardoor hogere omzetten worden behaald. De aandelen gaan omhoog. Iedereen voelt zich rijker.”

Het risico voor de korte termijn belegger kan zijn dat hij deze dwaze waanzin niet door heeft. Aandelen prijzen stijgen; hij wil zijn deel ervan hebben. Het risico voor de lange termijn belegger verschijnt echter als de economie tot bezinning komt.

Als er onrust uitbreekt, zijn er genoeg problemen om je zorgen over te maken; in ieder geval wil je dan geen zorgen hebben over je spaargeld. Alleen goud zal haar waarde behouden wanneer de situatie slecht wordt, waarom het is aan te bevelen dat iedere spaarder ten minste 5% van de liquide middelen in fysiek goud of zilver omzet, opgeslagen buiten de bank en bij voorkeur buiten het land waarin je woont.

Hoffman zegt: “De grootste alarmbel is de Fed. Vergeet wat ze doen achter gesloten deuren met de nep ‘tapering.’ Als Janet Yellen gedwongen wordt om te erkennen dat ze met taperen moeten stoppen, vanwege de falende Amerikaanse economie, dan is dat definitief de alarmbel. Daarna is er geen manier of vorm over, voor de mainstream media, Washington en Wall Street, om te beweren dat het iets anders is dan het mislukte beleid van de centrale banken.”

Zelfs Paus Francis beweert dat de wereldeconomie op instorten staat:

franciscusIn een interview met de Spaanse krant La Vanguardia, zei hij: “onze wereld kan het niet meer aan. Ons mondiale economisch systeem kan er niet meer tegen.’ – ‘Wij gooien een hele generatie weg om een economisch systeem in stand te houden dat niet langer kan worden gehandhaafd. – Een systeem dat oorlog moet voeren om te overleven, zoals altijd alle grote empires hebben gedaan.’ – ‘De economie wordt overeind gehouden door de ambitie van meer en nog meer, paradoxaal genoeg, het voedt een wegwerpmaatschappij cultuur.’ De paus maakt zich met name zorgen over de ‘zorgelijke’ statistieken van de jeugdwerkloosheid.

Hij zei: “De werkloosheid is zeer zorgwekkend voor mij, die in sommige landen meer dan 50 procent is. Dat is afschuwelijk.”