burning-dollars“De economische wet van eerlijke exchange vraagt slechts dingen van echte waarde, als het geld van nu niet kan worden veranderd, is chaos daarvan het gevolg. Als resultaat van ons 35-jarig wereldwijd experiment met fiat geld, wordt terugkeer naar geld met echte waarde geëist. We zullen het weten op de snel naderende dag dat de olieproducerende landen goud eisen, of het equivalent daarvan, voor de levering van hun olie, in plaats van dollars of euro’s.” Ron Paul.

Denk eens na, over wat Ron Paul zegt: Waar is de prikkel gebleven om de prijs van olie in dollars af te rekenen, om grote dollarreserves aan te houden, en te onderhouden, als de VS niet langer hun grootste klant is? “Het petrodollarsysteem is kapot, waarin olie internationaal niet langer wordt betaald in dollars, wat in wezen de doodslag van de Amerikaanse dollar is als reserve valuta. Het betekent dat de VS niet meer kan lenen via haar ‘buitensporig privilege’, en het betekent dat de US Treasury bondmarket is afgesteld op een out-of-control rente spiraal.”

Buitenlandse dollars

“Naar schatting van deskundigen, zijn zo’n 8-10 biljoen dollar als valutasaldi in handen van het Midden-Oosten, en het merendeel daarvan in US dollars.” Hoe lang zullen ze willen dat al die dollars daar blijven liggen? Vooral als Azië en de Pacific nu goed zijn voor een derde van het wereldwijde olieverbruik, en de VS slechts voor 20%. Ondertussen, heeft China als werelds grootste olie-importeur, afgelopen herfst deze kroon van de Verenigde Staten overgenomen – wat weer een bijdrage is in de ondermijning van de petrodollar. Tijdens de afgelopen jaren heeft China opvallende overeenkomsten met veel van haar handelspartners afgesloten om voortaan betalingen te doen in elkaars valuta. China en Rusland, China en Brazilië, China en Australië, zelfs China en zijn oude en nieuwe vijand Japan – ze hebben allemaal een valutaswap of andere regelingen getroffen om de US dollar te omzeilen.

geldgolf

Paradigmaverschuiving

De wereld staat op het punt van een enorme paradigmaverschuiving te beleven in het wereldwijde monetair systeem, en bijna niemand is zich daarvan bewust. Ondernemers maken plannen en kapitaalbestedingen alsof de wereld economie in herstel is. Mensen blijven geld uitgeven en sparen nauwelijks, gebaseerd op dezelfde verwachtingen. En beleggers blijven investeren alsof alles perfect in orde is. Ze hebben moeite met het extraheren van de waarheid over de westerse wereldeconomie, die zo vastzit als een muur, veroorzaakt door teveel schulden, zoveel als maar mogelijk is. De westerse wereld zit zo diep in de schulden dat de getallen voor de mensen te groot zijn om te begrijpen.

Biljoenen in kapitaal zullen verloren gaan met als gevolg dat de westerse wereld zal gaan veranderen, waarover nog eeuwenlang zal worden geschreven, als zijnde een van de donkerste periodes in de menselijke geschiedenis, en bestempeld zal worden als de Gigantische Fiat Geld Collaps. Terwijl nu nog niet één op de honderd mensen zich hiervan bewust is, of zelfs denkt dat dit mogelijk is.

Degenen die zich hiervan wel bewust zijn, hebben hun vermogen en bezittingen geïnternationaliseerd, met de grote meerderheid ervan in harde activa zoals edelmetalen om deze buiten het financiële systeem te houden, bij voorkeur bewaard buiten het eigen land, zij hebben de beste kans de aankomende veranderingen te overleven.

De-dollarisatie

De dagen van de machtige ‘petrodollar’ zijn geteld; en daarmee ook de economische meevaller nl. het ‘exorbitante privilege’ dat Amerika decennia lang heeft genoten als enige uitgever van de wereld reservevaluta, en nu in gevaar is gebracht door de Oorlogszieke arrogante EU-VS Club met hun bemoeiingen en valse beschuldigingen, middels hun kwalijke activiteiten in de achtertuin van Rusland.

Toen de Amerikaanse en Europese politici begonnen met het opleggen van hun economische sancties tegen Rusland, hadden ze waarschijnlijk nooit gedacht dat die misschien ernstige gevolgen voor de VS en de EU zouden kunnen hebben. Maar nu meldt de Russische media dat het Russische ministerie van Financiën zich klaar maakt om de trekker over te halen voor de start van hun “de-dollariseringsplan”. Sinds begin jaren zeventig is praktisch alle olie en aardgas in de hele wereld ge- en verkocht tegen US dollars.

Nooit eerder is het zo belangrijk geweest om nu je televisie uit te schakelen, en je eigen onderzoek te doen en zelf de controle over je financiële zaken ter hand te nemen. “We zien alle grote centrale banken duizelingwekkende hoeveelheden geld drukken. We zien deze kunstmatige oceaan van liquiditeit op een dag moet eindigen. Als dat gebeurt, zal het heel moeilijk worden.” Jim Rogers.

Geld uit het niets

Het banksysteem is een fantastische onderneming; ze lenen geld dat ze niet hebben en berekenen daarover rente aan de lener, voeg hieraan toe het systeem van fractionele reserve, waarmee de banken tot tien keer meer geld creëren dan ze op deposito hebben. Met andere woorden: ze lenen ‘geld’ dat ze niet hebben en ook niet bestaat – juister ‘krediet geld’ – waarover ze rente berekenen.

In de depressie van de jaren 1930 was het aanbod van geld dat telde, maar nadat Nixon in 1972 de goudsteun afgeschafte voor de Amerikaanse dollar, veranderde hij ‘geld’ in ‘krediet geld’. Dus nu, is het niet het aanbod van geld dat telt, het is het aanbod van krediet dat telt. Zolang krediet steeds groeit in een ‘gezond’ tempo – < 2 % = inflatie = diefstal – gaan de markten en het BBP omhoog. Wanneer het gebruik van krediet niet toeneemt; verwacht dan recessie en dalende markten. Het idee achter de QE was om meer ‘krediet geld’ te leveren, maar omdat er geen markt voor is, werd QE een waardeloos instrument, omdat QE geen kredietverleningsmogelijkheid creëert.

Chris Mayer legt dit op eenvoudig wijze duidelijk uit: “QE creëert geen nieuwe leencapaciteit. Laat me het waarom je zo eenvoudig als mogelijk uitleggen. Reserves zijn bankbezittingen. Kredietverlening is beperkt tot de aanwezigheid van kapitaal. QE is een verschuiving van activa maar verandert niet in kapitaal. “Als de Fed $ 2.6 biljoen in Treasuries koopt uit de non-gouvernement sector… verkoopt de non-gouvernement sector $ 2.6 biljoen in Treasuries aan de Fed. “Wat is nu het resultaat als de Fed $ 2.6 biljoen liquiditeit in het systeem ‘injecteert’? “Het netto-effect is nul.

“Dus om te zeggen dat een bank naar Goldman kan gaan om $ 2.6 biljoen te lenen alsof het nieuw geld is, is niet correct. Ze konden dat doen voordat ze Treasuries van de Schatkist als onderpand hadden genomen.
“Het idee dat de overtollige reserves wijzen op toekomstige hyperinflatie is ook absurd. De veronderstelling is dat het bankwezen op de een of andere manier deze overtollige reserves zal ‘uitlenen’, maar dat kan niet gebeuren. Het is onmogelijk. Banken in aggregaat kunnen hun reserves niet uitlenen. Punt uit. Ik kan dit niet genoeg uitleggen. Zelfs vele zeer deskundige mensen begrijpen dit verkeerd…”

Maar toch: “De Fed weet dat krediet moet groeien, anders is er een depressie. En tegenwoordig zijn de schulden zo hoog dat het een catastrofale depressie zal worden. Een wereldwijde ramp, dus niet alleen in de VS. Met het gevolg dat vele mensen zullen sterven.

“Omdat bij een depressie in de VS tientallen miljoenen hun baan zullen verliezen, zal het betekenen dat mogelijk wel honderden miljoenen worden – als ook mensen in China en Zuidoost-Azië hun baan verliezen, omdat ook daar bedrijven failliet zullen gaan. Regeringen zullen failliet gaan. Mensen die aan de bestaansrand leven… – zonder spaargeld – worden in een klap wanhopig. Civilisatie zal dit niet overleven. Dat is de reden waarom de Fed geen kredietcontractie zal toestaan.”

Het financiële systeem is in een situatie met veel vingers in de dijk, maar het is niet vooraf bekend, welke vinger wordt verwijderd waarop de dijk zal instorten. Maar het is wel met de dag zekerder dat het einde van de dollar hegemonie in zicht is. De enige twee vragen op dit punt zijn: Wanneer komt er een eind aan, en wanneer zal de echte paniek uitbreken? Hoe dan ook, de ondergang van de dollar is een vaststaand feit.

Het geloof wordt verkocht; dat de VS d.m.v. fracking voldoende olie voor de toekomst heeft, en daardoor er weer bovenop zal komen. Maar Oil Fracking is een fraude, het is zuiver de verkeerde allocatie van kapitaal om niets te produceren, het is een hoax. Met o.a. Junk Economie, wordt dit in de eerste 12 min. van deze video uitgelegd.

Goudprijs factor tien hoger

“Ik geloof nog steeds dat goud zal worden verhandeld tegen tien keer of meer dan de prijs van nu. Het gaat gebeuren, ik kan alleen niet vertellen wanneer. Mensen moeten goud bezitten, omdat de centrale planners het Westen kapotmaken. Ook zilver gaat op langere termijn buitengewone winsten laten zien. Als de mijnen blijven investeren in infrastructuur om te moderniseren zal koper ook fantastische winsten opleveren, zowel in India als China. De bottomlijn is dat mensen geduldig moeten zijn, omdat de dag nadert waarop de wereld haar aandacht weer verschuift naar goud, zilver en andere grondstoffen.”Stephen Leeb – Lees meer op KingWorldNews.

“Het feit dat de goudmarkt zo vaak in backwardation is en in veel gevallen voor langere tijd in backwardation bleef, toont hoe ongezond de marktwerking is geworden als gevolg van de papier manipulatie. De westerse centrale planners en hun agenten, op de bullion banken, hebben voortdurend en voor lange tijd tegen goud oorlog gevoerd, en dit getijde zal zich ondanks de down draft van nu, uiteindelijk tegen hen keren.

goud-dollarSlimme beleggers blijven op een permanente basis fysiek goud en zilver kopen. Goud is ondergewaardeerd, maar het is geld buiten het banksysteem, zodat jouw geld niet in gevaar komt bij een bail-in, als je goud bezit. Dat is een strategie die ik zelf hanteer waarmee ik zal blijven doorgaan.” James Turk.

In de nabije toekomst wacht de wereld de ineenstorting van het monetaire systeem, zegt financieel expert James Rickards. Rusland en China wensen zich te ontdoen van de dollar als wereldreserve valuta, dit is het eerste teken van de “onvermijdelijke” crisis die onherroepelijk komt.

“China heeft drie biljoen dollar, waarvoor ze zo snel als ze kunnengoud kopen. China maakt zich zorgen dat de VS de dollar devalueren d.m.v. inflatie waarom ze bescherming willen hebben voor als de dollar daalt, waardoor de goudprijs omhoog zal gaan.”

De best-selling auteur Rickards schrijft dat de “kernoorzaak” van de ineenstorting van de dollar het naderend falen is, omdat die aan de basis van het systeem ligt. Machtige landen zoals Rusland, China, Iran en India zijn in hun nationale veiligheid niet afhankelijk van de VS en profiteren ervan als de Amerikaanse economie zwakker wordt, dus zij verlangen naar het opbreken van de dollar als reserve valuta.

Hij stelt dat de tweevoudige ineenstorting steeds meer onvermijdelijk lijkt. De fouten zijn al gemaakt. Het systeem is instabiel geworden. Het wachten is op de katalysator die ik de sneeuwvlok noem die de lawine start.”