Deel 2

 

Kwetsbaarheid bij hogere rente tarieven:

Nu is de wereld beland in een situatie van toegenomen systematisch risico. De verontrusting is dat centrale bankiers zichzelf in een hoek hebben gemanipuleerd, en uit hun foutief beleid bestaat geen gemakkelijke exit. Omdat de oorzakelijke kwesties niet efficiënt en effectief werden opgelost, en politieke leiders geen bereidheid toonden hetzelfde te doen, waardoor het structurele risico sterk is toegenomen. Eerder vroeger dan later zal er een afrekening komen – de wiskunde werkt niet meer, en de geschiedenis heeft de uitkomst van dergelijke fiscale crises reeds talloze malen aangetoond. Met meer Centrale Bank interventies zonder een echt herstel, werd de dag van de afrekening in de toekomst geschoven – en is het hele correctieproces nu veranderd in een lange, pijnlijke episode van weinig groei, hoge werkloosheid en periodieke financiële crises.

 

De economie is nu ongelooflijk kwetsbaar geworden voor hogere rente. Terwijl de top 1% geld als water debtmaakt – ze harken miljoenen en zelfs miljarden op Wall Street bij elkaar met behulp van door de centrale banken nieuw gedrukt geld. – De overige 99% zijn niet zo gelukkig. Ondanks dat overheden het tegendeel beweren, inflatie voor levensmiddelen woedt aan alle kanten met stijgende prijzen die tot 13% per jaar bereiken, afhankelijk van productsoort. De actie van de centrale banken na 2008 was alleen effectief in het vooruit schoppen van het blikje. Waardoor overheden de structurele problemen negeerden en elke herstel ondermijnden. Nog erger, het nul-rentebeleid van de centrale bank en de opeenvolgende rondes van QE faciliteerde nog grotere schulden- en vermogensbubbels. De inspanningen om de voortgang van het kapitalisme te stoppen hebben enkele spectaculaire gevolgen. De ineenstorting zal beginnen als de obligatiemarkten bezwijken, waardoor de rente door het dak omhoog schiet, want landen die verslaafd zijn aan schuld kunnen niet lang een kredietcrisis overleven.

 

Ondertussen zijn we nu, “aangekomen in het oog van de figuratieve storm,” zegt Doug Casey, “het is zeer waarschijnlijk dat het veel erger zal worden, veel erger dan ook ik me kan voorstellen. De correctie van 2008 zal als een wandeling door het park lijken.” Het uitstaande bedrag van de schuld is verbijsterend groot en dat is een van de belangrijkste componenten van de hedendaagse tot gigantische proporties opgeblazen financiële zeepbel. Wanneer deze zeepbel barst, zullen de meeste mensen volledig overrompeld zijn. Ze zullen zich afvragen waarom hun pensioengeld wordt gehalveerd. Ze zullen zeker heel boos zijn, en nog meer wanneer veel mensen hun baan verliezen. Zij zullen ontdekken dat hun spaargeld ernstig in koopkracht is achteruit gegaan, omdat ze niet langer dingen kunnen kopen tegen redelijke prijzen.

 

De westerse wereld is vastberaden haar eigen economieën te schaden door financiële oplichting en hebzucht waarvoor ze bereid zijn een nieuwe oorlog tegen Rusland over de Oekraïne en een andere in het Midden-Oosten te beginnen om de chaos compleet te maken. Onder het argument dat deze landen onvriendelijk zijn tegen het Westen, maar zeer zeker hebben ze geen enkele fraude of aanslag gepleegd. Als deze oorlogen zullen plaatsvinden, zullen we in het westen gedwongen worden om voor alles nog hogere prijzen te betalen, alleen maar vanwege het feit deze mensen het recht van eigen keuze te ontkennen, om hun eigen land te leiden zoals ze zelf willen, heffen de Amerikaanse marionetnaties sancties tegen Rusland waarmee ze zichzelf in de voet schieten, en het is ze verboden olie uit Iran te kopen.

 

Maar zodra kredietzeepbellen tot het uiterste gaan, zullen zij altijd barsten en leeglopen – resulterend in een plotselinge krimp van de geldhoeveelheid – krediet – gevolgd door deflatie als enorme hoeveelheden schulden worden afgeschreven en financiële rijkdom verdwijnt als de markten instorten. Het gebeurde in de jaren 1930. Het gebeurde opnieuw in Japan in de jaren ’90. Omdat geen enkele regering dit soort verpletterende schuld met welk bedrag dan ook aan stimulus kan bestrijden zonder dat haar munt volslagen waardeloos wordt. Als deze economische cyclus zich verder ontvouwt, is het waarschijnlijk dat dit nu weer gebeurt.

 

Een ernstige aanscherping van kredietvoorwaarden, de afschrijving van tientallen miljarden aan leningendown en aanspraken, betekent minder geld in het systeem, minder uitgaven, minder vraag, dalende prijzen, en uiteindelijk depressie en deflatie. In deflatoire tijden, is cash koning. Want in tegenstelling tot wat tijdens inflatie gebeurt, krijgt geld tijdens deflatie daadwerkelijk meer koopwaarde. Het is een kwestie van vraag en aanbod. De geldhoeveelheid krimpt als minder geleend wordt en doordat schulden worden betaald of afgeschreven.

 

Dit levert op langere termijn een positief effect aan de economie als geheel. Omdat tijdens deflatie “excessen” worden vernietigd en massale herstructurering van de schuld aanmoedigt, door het afschrijven van verliezen, het trimmen van voorraden, die het marktaandeel verschuiven naar de sterkste en meest efficiënte ondernemingen waardoor in de toekomst prijzen in toom worden gehouden, en nog meer.

 

Experts denken dat de markten rond het einde van 2014 zullen pieken als gevolg van de grootste stimuleringsinjecties aller tijden. “Midden-2015, gaat het risico van een volgende grote crash zich versnellen… met verhoogde kans dat de Dow omlaag gaat naar 6.000 rond eind 2016 of begin 2017… en dan waarschijnlijk verder omlaag gaat naar 3300 dat duurt tot 2020-2022. We zullen zien dat banken weer de kredieten aanscherpen en terugkeren naar een nog strenger leningenbeleid dan wat ze na de ’08 debacle toepasten. Velen zullen helemaal geen geld meer uitlenen.”

 

De Crash:

“Al het onderzoek wijst op een zeer ernstige correctie – een crash – het is van essentieel belang dat lezers noodmaatregelen nemen om zich voor te bereiden op de aankomende orkaan. Beleggers moeten zich laten leiden door verstand, niet emotie, en de argumenten voor het bezit van goud (en zilver) zijn nu groter dan ooit te voren, wacht niet tot de volgende bull fase begint.”

 

Centrale bankacties van historisch gelddrukken, uit de hand gelopen schulden, en onderdrukking van de rente – waren in eerste instantie positief voor goud, maar hun invloed is vervaagd door kunstmatige manipulaties. Er zijn meerdere redenen waarom dat het geval is, maar investeren in edelmetalen is nu minder gericht op die acties maar meer op de risico’s die deze acties in het systeem hebben veroorzaakt. En de risico’s breiden zich uit, ze worden niet geringer, ondanks enkele positieve economische indicatoren. Met andere woorden, de behoefte aan een edelmetaalverzekering is geëscaleerd.

 

boom moneyZelfs als edelmetaalprijzen tijdelijk verder dalen, houd dan in gedachten dat het minder over de exacte prijs en de datum van de bodem in de markt gaat, maar meer over hoe je jezelf beschermt tegen de hierboven geschetste reële omstandigheden – want die gebeuren echt, in tegenstelling tot wat de MSM vertelt in de krantenkoppen. Als dit zich voltrekt, zal de aangerichte schade op je beleggingsportefeuille en het vermogen je huidige levensstijl te handhaven, enorm zijn. Dat maakt het de moeite waard deze te verzekeren. Dit is de belangrijkste reden waarom je je goud en zilver niet moet verkopen. Het is geen speculatie op snelle winsten, maar een essentiële welvaartsverzekering. In feite is de noodzaak om zelf goud en zilver te hebben nu groter dan in 2008.

 

Investeerder Jim Rogers levert altijd zijn bitter medicijn met een vleugje humor, maar zijn recente opmerkingen zijn beangstigend. “Dit is het einde van de bull markt. Aandelen zullen 20% omlaaggaan,” vertelde hij RT. Twintig procent vergeleken met recente dalingen is geen kleine correctie, want dat kon wel eens aanleiding worden van een full-on crash. Terwijl de meeste beleggers het erover eens kunnen zijn dat we een soort correctie zullen beleven, waarom denkt Rogers dan dat we in zijn voor een full-scale crisis? Hij wijst op de tanende marktadem, een steeds geringer aantal aandelen een all-time hoogte bereiken, en dan is er ook nog de correctie van 10% in small caps.

 

Hier is hoe Rogers het samen vat: “Ze doen dit ten koste van de mensen die sparen en investeren. Ze doen het om de mensen die enorme hoeveelheden geld geleend hebben te steunen. De gevolgen zijn reeds voelbaar. Ik weet dat de beer markt gaat komen. Als ze in Washington en New York vertellen dat er nooit meer een beer markt komt… als je dat hoort, dek je dan. Ren ervan weg voor je leven … ”

 

Dus, stap uit aandelen en obligaties zo snel als je kunt. “De volgende beermarkt wordt veel erger dan de vorige, omdat de schulden inmiddels door het dak zijn gegaan. De schuld in de hele wereld is omhooggestuwd en we gaan daarvoor een verschrikkelijke prijs betalen, voor al dat gelddrukken.” Deze crisis zal eindelijk bewijzen dat hij gelijk heeft over de prijs van goud.

 

Als gevolg van het Centrale Banken zero-rentebeleid is de rente zo laag gedaald dat beleggers “hunkeren” naar rendement. Ze gingen veel risicovollere beleggingen kopen zoals – hoogrentende junkobligaties tot 6% om alleen maar een beetje meer rente te krijgen om van te leven. En dat is gevaarlijk – ze zijn niet erop voorbereid om veel geld te verliezen. Maar als de rente uiteindelijk omhoog gaat op junkobligaties dan verliezen deze mensen veel geld.

 

Mr. Fridson – ‘s werelds speculatieve obligaties specialist zegt: “… in het ergste geval – zal de rente op junkobligaties stijgen tot meer dan 10 procentpunten boven dat van staatsobligaties. Vergeet niet, obligatiekoersen dalen als de rente ervan omhoog gaat – als dat gebeurt zullen deze investeerders veel geld verliezen. Fridson voorspelt dat $ 1.6 biljoen onderuitgaat in de loop van de aankomende junkobligatie implosie. – Niemand wil hiervan slachtoffer worden als dat gebeurt.”

 

De plotselinge stijging van de rente zou kunnen beginnen op de 28 januari 2015, de eerste vergadering van de Fed, als ze zien dat ze niet meer in staat zijn de rente laag te houden, wanneer de omstandigheden de centrale bankiers in de hoek hebben gedreven. Aandelen, obligaties en vastgoed zullen allemaal in waarde dalen. Veroorzaakt door zes lange jaren van bijna nul rente, waarin Wall Street is gestegen tot een niveau gelijk aan dat net voor de Grote Recessie, en bankiers en investeerders – dankzij de overvloed van bijna gratis geld verstrekt door de Amerikaanse Fed en andere centrale banken – over de hele wereld grof geld hebben binnengehaald.

 

Als de zeepbel barst:

Overheden zijn niet instaat een volgende economische ineenstorting te stoppen. In 2008, toen de economie instortte, creëerden ze een vangnet met de grootste overheidsbailouts aller tijden. Deze keer is er geen geld over voor een vangnet. De staatsschuld is sinds 2008 bijna verdubbeld. Er is geen steun onder de bevolking voor nog een reddingsoperatie. In tegendeel: Enorme aantallen kiezers en belastingbetalers zijn nog steeds ziedend over de laatste massale reddingsoperaties van de overheid aan de banken. De Fed is verplicht de rentetarieven verhogen, omdat de levensmiddeleninflatie voor consumenten onhoudbaar begint te worden.

 

De Fed moet de rentetarieven verhogen voordat de kunstmatig gecreëerde bubbels in aandelen en obligaties gevaarlijker worden dan ze al zijn. De belangrijkste reden voor de Fed om de rentetarieven te verhogen, want als dat niet gebeurt, zullen obligatiebeleggers over de hele wereld hun obligaties gewoon dumpen, met het resultaat dat de rente nog verder omhoog gaat – met of zonder Fed. Dus, zal op woensdag 28 januari 2015 een lont worden aangestoken dat de grootste economische implosie ooit tot gevolg heeft.

Fed insiders kennen deze waarheid: Consumenten prijzen stijgen. Kiezers en belastingbetalers schreeuwen over stijgende voedselprijzen. Beleggers hebben de voorzichtigheid in de wind gegooid en creëerden de grootste speculatieve zeepbellen aller tijden. En alle cijfers tonen aan dat dit in het begin van 2015 tot een Interest rateshoogtepunt komt. De centrale banken moeten stoppen met het drukken van geld, en beginnen met het verhogen van de rente – en hoe eerder hoe beter. Ze zullen gewoon aankondigen dat niet langer zoveel geld wordt gedrukt om staatsobligaties te kopen – het mechanisme dat de rente op bijna nul hield.

 

Dus, een hogere rente komt. Dat is zo zeker als de zonsopgang in de morgen. De laatste twee keer de wereld stijgende rente zag, overleefde de economie dit nauwelijks. Wat erger is, deze verhogingen blijven jarenlang voortduren. En deze opeenvolging van verhogingen gedurende meerdere jaren werken als mitrailleurvuur op de markten. Hoe hoog zal de rente gaan? Nou, gewoon totdat ze historische waarden bereiken, dat betekent dat de rente tenminste moet verdubbelen. Maar omdat ze voor zo lang zo laag is gehouden, kan het gemakkelijk aan de bovenkant te ver gaan, en effectief verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen t.o.v. het huidige niveau.

 

De impact van stijgende rentevoeten zal verwoestend zijn. De eerste slachtoffers zullen de obligatiebeleggers zijn. Waarom? Omdat de waarde van al hun bestaande laag-renderende obligaties AUTOMATISCH instort, wanneer nieuwe hoger-renderende obligaties worden uitgegeven. Vervolgens zijn stijgende rentetarieven de hamer in de vastgoedmarkten, de instorting van de vraag voor onroerend goed zal de waarde ervan over de hele linie doen dalen. De lage hypotheekrente was de belangrijkste factor die de nieuwste huizenbubbel heeft geleid. Door de lage hypotheekrente weg te nemen – barst die zeepbel onmiddellijk. Het volgende slachtoffer, zijn de miljoenen bedrijven die over het westelijk halfrond hard geraakt zullen worden als de kosten van het lenen van geld naar hoger explodeert. Consumenten zullen zich waarschijnlijk in afschuw terugtrekken als de creditcard rente, en auto lening tarieven omhoogschieten. Bedrijfswinsten zullen over de hele linie kelderen – en met hen de aandelenkoersen.

 

In een wanhopige poging om verliezen te stelpen, zullen grote bedrijven miljoenen werknemers ontslaan. De werkloosheid zal exploderen. Miljoenen voormalige werknemers zijn plots afhankelijk geworden van de overheid, alleen maar om hun gezin te voeden.

 

Ondertussen, volgens het CBO – Congressional Budget Office, zal de stijgende rente uiteindelijk meer dan $ 1.5 biljoen aan de Amerikaanse schuld toevoegen, en dat zal niet veel anders zijn in de EU. Dit alles, met de ingestorte obligatiekoersen zal de wereldwijde vraag naar Amerikaanse staatsobligaties omzeep brengen. De overheden zullen geen andere keuze hebben, dan grote bezuinigingen door te voeren. Miljoenen bureaucraten zullen plots op straat staan. Miljoenen meer die afhankelijk zijn van welzijn en de andere hulpprogramma’s zullen worden bedreigd met kortingen op uitkeringen of volledige annulering ervan.

 

spainAdvies: Zorg dat je de enig bewezen bescherming hebt: GOUD en ZILVER.

Goud is je bescherming tegen zulk een financiële ramp, tegen de ‘out-of-control’ overheden en centrale banken. Volatiliteit van de goudprijs is meer een weerspiegeling van de volatiliteit van valuta’s, zoals die gestuurd worden door centrale banken. Het is niet zozeer goud, als wel de volatiliteit van de valuta waarin het wordt geprijsd. Het kopen van fysiek goud is voor de lange termijn; iedereen moet voor ongeveer 20% tot 25% van het vermogen of spaargeld in goud of zilver houden.

 

Jarenlang hebben overheden en centrale bankiers de instabiliteit van hun munt gesponsord. Ze stapelden de ene schuld op de andere schuld. Maakten de ene na de andere bailout. Banken creëerden derivaten welke ze boven op de oude derivaten stapelden. Nu, man elke verkeerde beweging ertoe leiden dat het hele monetaire systeem in elkaar stort. Dit zou de hele economie tot stilstand brengen. Bedrijven zullen honderden miljarden aan papierenwinsten verliezen, wat leidt tot een grote ineenstorting van aandelen- en obligatiemarkten. Aangezien vrijwel alle aandelen elektronisch verhandeld worden, zullen de beurzen automatisch sluiten. Paniek breekt uit, beleggers trekken hun geld terug uit de markt, wat de ineenstorting verder versnelt. De lawine van opeenvolgende gebeurtenissen groeit tot epische proporties – welke weer andere instortingen tot gevolg zullen hebben, totdat het hele kaartenhuis volledig is afgebroken – wat de totale vernieling van het financiële systeem tot gevolg zal hebben.

 

Centrale bankiers zullen niet in staat zijn om het monetaire systeem overeind te houden – ze hebben al voorbereidingen klaarliggen om de dollar te vervangen door speciale trekkingsrechten van het IMF, dat wereldwijd zal worden ingevoerd. Velen onder ons weten inmiddels dat deze instorting met voorbedachten rade gepland is door de cabal om hun laatste punt van de agenda te vervullen nl. de invoering van de Nieuwe Wereldorde – de NWO – dat door de Illuminatie geleide werelddictatuur betekent. Alleen – als voordien andere valuta’s gedekt door goud in de markt aanwezig zijn, kan dat hun agenda ontsporen.

 

Tijd om je eigen gouden standaard te maken:

Zwitserland is niet langer een veilige haven: Peter Schiff reageert op de resultaten van het initiatief “Save Our Swiss Gold” van twee weken geleden. Hij legt uit waarom hij denkt dat het bullish is voor de goud dat daardoor de bodem heeft bereikt.