Een betere benadering

Nep geld veranderd in echte assets

Centrale bankiers vernietigen de waarde van papiergeld maar niet van goud

Inflatie heeft de markten verstoord

Hoe is dat mogelijk?

 

 

De economische cyclus is nog steeds neerwaarts

Ongeacht wat de Dow doet, ongeacht wat de koppen in de pers en onderzoekers zeggen, de diepere economische cyclus bevindt zich op een neerwaarts traject. Het is al zo sinds 1999. En waarschijnlijk zal het doorgaan totdat het uiteindelijk zijn rendez-vous heeft bereikt met het lot.

 

Dan kunnen mensen bijna elk aandeel dat ze willen kopen voor slechts een kwart – gemeten in goud – kopen van wat ze nu zouden betalen. Ook huizen worden ongeveer de helft van wat ze vandaag kosten. En obligaties? Wees niet verbaasd dat de meeste ervan tegen die tijd waardeloos zijn geworden. Dat is wat inflatie doet met obligaties. Het veroorzaakt financiële ravage.

 

De inflatie heeft al voor biljoenen euro’s schade aan de economie aangericht. En als het waargenomen beeld correct is, is dit slechts het begin.

 

“Inflatie” verwijst naar een toename van het geldaanbod. Mensen gebruiken het meestal om te verwijzen naar consumentenprijsstijgingen. Maar verhoging van de geldhoeveelheid hoeft niet noodzakelijk de consumentenprijzen te verhogen. Het hangt ervan af waar het geld naartoe gaat en hoe het daar is gekomen. Na elk van deze twee bubbel-blow-ups deze eeuw besloten de Centrale Banken de economie te “stimuleren” met nep geld.

 

Een betere benadering

In plaats van obligaties op te kopen, konden ze bijvoorbeeld, beter hun € 3,6 biljoen QE-programma gebruiken om belastingbetalers een geldcheck te sturen. Elke belastingbetaler had dan een bedrag van ongeveer € 30.000 kunnen ontvangen – uiteraard belastingvrij. Dat geld zou bijna onmiddellijk aan consumentenartikelen zijn besteed. De economie zou zijn opgebloeid.

 

Nep geld omgezet in echte assets

Tegenwoordig lenen banken geen reeds bestaand geld dat ze in hun kluizen hebben. Wanneer ze lenen, creëren ze het geld dat nog niet bestond. En zo is in de afgelopen 40 jaar de wereldeconomie hiervan afhankelijk geworden. Dit krediet heeft geholpen de economie te laten groeien. Het stelde leners in staat om de middelen te verkrijgen die nodig zijn hun huizen te bouwen. Volgens de goudstandaard was het uitlenen van geld verankerd in de beschikbare besparingen, maar in de nieuwe kredieteconomie is dat niet het geval. Vandaag is de hemel de limiet! Meer specifiek; dit is min of meer hoe de wereldeconomie de afgelopen vier decennia is gegroeid – met behulp van geld uit het niets, dat werd omgezet in echte activa t.b.v. de financiële sector.

 

Wanneer via het monetaire kanaal geld in de economie wordt gepompt, stijgen de prijzen van aandelen, obligaties en onroerend goed. Wanneer geld gepompt wordt via het fiscale kanaal, stijgen de consumentenprijzen. Meestal stijgen ze eerst langzaam. Dan stijgen ze ineens sneller. Effectief; monetaire inflatie verdampt de waarde van je geld.

 

De enige manier waarop de Centrale Banken de financiële boom in leven kunnen houden, is door deze verder op te blazen. Dat is de ware betekenis van de recente ommekeer in de Fed strategie. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft zijn renteverhogingsprogramma onderbroken en kijkt nu naar meer bezuinigingen. Om de herverkiezing van Trump in 2020 te ondersteunen, moet de Fed de financiële sector opblazen met meer goedkope kredieten, anders zal de hausse sterven. Volcker in zijn tijd 1979 -1987 maakte zijn keuze. Hij besloot de nep-boom zelf te doden. Daarna, met de inflatie op de vlucht, kon een echte boom beginnen. En nu heeft Powell ook zijn keuze gemaakt. Hij zal niet “een Volcker troef trekken.” Hij zal met meer inflatie verder gaan.

 

Centrale bankiers vernietigen de waarde van papiergeld maar niet van goud

Overheden gebruiken ‘schuldgeld uitgaven en inflatie’ om enorme te korten te kunnen oplopen, die gedeeltelijk wordt gefinancierd door de centrale bank met geld gemaakt uit het niets. De resulterende monetaire inflatie fungeert als een verborgen belasting. Het is in duidelijke taal diefstal. Mensen lopen rond met geld in hun portemonnee. Ze hebben geld op hun bankrekening. Maar dit geld wordt hoofdzakelijk belast met waardeverlies als gevolg van monetaire inflatie.

 

Het is niet altijd mogelijk om de effecten van monetaire inflatie te bepalen door te kijken naar de prijsinflatie. Hogere prijzen zijn slechts een gevolg van monetaire inflatie. Monetaire inflatie misbruikt ook middelen, moedigt meer schulden aan en er wordt minder gespaard. Het bedriegt investeerders door te denken dat er meer besparingen zijn dan in werkelijkheid het geval is.

 

Dit leidt vaak tot onhoudbare bubbels, zoals in aandelen en onroerend goed. Inflatie verbergt de kosten van overheidsuitgaven. Als Centrale Banken niet in staat waren om uit het niets geld te creëren en overheden te helpen hun tekorten te financieren, dan zouden mensen niet worden geconfronteerd met hogere belastingen.

 

De inflatie is erger dan mensen misschien denken; ondertussen is de vernietiging van fiatgeld onderweg. Het bezit van Goud is een manier om jezelf te beschermen tegen het bedrieglijke beleid van de Centrale Bankiers teneinde je rijkdom zeker te stellen.

 

Centrale bankiers en overheden vernietigen de waarde van papiergeld; maar ze kunnen de waarde van goud niet vernietigen. Goud heeft zijn waarde behouden door elke financiële crisis heen in de geschiedenis. Dat is waarom mensen goud al duizenden jaren gebruiken als een opslag van waarde.

 

Meer dan tien irrationele jaren met nul-rentetarieven en kwantitatieve versoepeling en Gods genade hebben de aandelenmarkt naar hoogten gestuurd die alleen als duizelingwekkend kunnen worden omschreven, maar de echte economie is een mislukking.

 

Inflatie heeft de markten verstoord

De centrale bankiers blazen alles op; ze moeten blijven oppompen anders komt de show aan haar einde, de toenemende geldvoorraad veroorzaakt verwarring, fouten en rampen. Wanneer consumentenprijzen stijgen, zijn bedrijven aanvankelijk blij met de extra inkomsten, totdat ze ook hun kosten zien stijgen. Dan zijn ze verloren.

 

Ze kunnen promoties organiseren. Maar ze weten niet tot de tijd alles is verkocht of ze ermee geld verdienen of verliezen. Moeten ze dan nieuwe machines bestellen? Nieuwe werknemers aannemen? Met de belangrijkste signalen – t.w. prijzen – verstoord, is het onmogelijk gezonde weldoordachte beslissingen te nemen. Wat ze meestal doen, is hun fabriek sluiten, hetzij vrijwillig of onvrijwillig. Het bbp stort in. Dat is de reden waarom de schappen in Zimbabwe leeg waren tijdens de grote inflatie in 2008, en de reden waarom de schappen nu leeg zijn tijdens de grote inflatie in Venezuela. Consumptieprijzen zouden in Venezuela met bijna één miljoen procent per jaar stijgen. Het land is in chaos; mensen lopen weg om hun leven veilig te stellen.

 

Inflatie is ook op de kapitaalmarkten

Een soortgelijk proces vindt plaats wanneer de inflatie zich op de kapitaalmarkten beweegt en niet zozeer op de consumentenmarkten. Maar het is veel moeilijker waar te nemen. Omdat de prijsgegevens worden gemanipuleerd, vervormd en gecensureerd. Stijgende prijzen op Wall Street moeten een gezonde economie betekenen. In werkelijkheid is het een maatstaf voor hoe ongezond de economie is geworden.

 

De centrale banken lenen overnacht geld. Maar niemand kan een fabriek bouwen met dat geld. Of zelfs een auto of een huis kopen. De economie van Main Street heeft lange termijnfinanciering nodig. En wanneer de Centrale Bank op korte termijn leent tegen bijna of onder de kosten van inflatie, richt de hele financiële wereld zich op het snelle geld, snelle oplossingen en financiële trucjes om te profiteren van het gratis geld. De actie verloopt snel. Speculanten willen ook een stukje van deze koek.

 

Het plan in vereenvoudigde vorm werkt als volgt: een CEO van een bedrijf heeft een contract dat hem een ​​bonus geeft als de aandelenkoers een specifiek doelwit passeert. Hij weet dat hij een nieuwe fabriek kan bouwen, meer apparatuur kan kopen, nieuwe werknemers kan opleiden om een nieuwe productlijn te lanceren. Als alles goed gaat, zal over vijf jaar de bedrijfswinst stijgen.

 

Hij realiseert zich ook dat hij op korte termijn tegen slechts 3% kan lenen. Ook is het hem niet ontgaan dat de aandelenmarkt een vermenigvuldigingsfactor van 20 op zijn onderneming heeft gezet, zodat elke dollar winst de aandelenkoers met € 20 verhoogt. Dat maakt het voor hem eenvoudig om te beslissen wat het beste kan worden gedaan om de aandelenwaarde van zijn bedrijf te vergroten.

 

Vergeet het bouwen van ondernemingen op lange termijn. Hij kan een bedrijf met € 1 miljoen aan winst verwerven voor € 20 miljoen. Geleend met 3%, kost dat zijn onderneming € 600.000 aan rente. Maar deze winst falsificatie trick voegt € 8 miljoen – € 20 miljoen minus de geactiveerde rentebetaling over € 12 miljoen – toe aan de marktwaarde van zijn onderneming.

 

Nu heeft hij geen cent toegevoegd aan de echte rijkdom van de wereld of een nieuwe werknemer aangenomen. Maar zijn aandelen zijn gestegen. Hij krijgt zijn bonus. En de aandeelhouders zijn blij. Wat is hier mis mee?

 

Hoe is dat mogelijk?

Een van de meest misleidende populaire ‘constructies’ sinds de crisis van 2008-2009 was de aankoop van eigen aandelen. Het is ook krankjorum, want een onderneming dat niets beters te doen heeft met haar kapitaal, dan eigen aandelen opkopen, is een zombie.

 

Wat zou olie waard zijn als de oliemaatschappijen de helft van hun productie zouden moeten opkopen om te voorkomen dat de prijs instort? Wat zou een huis waard zijn als ontwikkelaars elk tweede huis dat ze gebouwd hebben, opkochten door te proberen de prijzen omhoog te drijven?

 

En wat voor soort kapitalisme is het wanneer de kapitalisten hun kostbare kapitaal uitgeven om hun aandelenkoersen omhoog te drijven in plaats van goederen en diensten te produceren die ze met winst kunnen verkopen?

 

Maar in de afgelopen 10 jaar hebben bedrijven € 15 biljoen uitgegeven om zichzelf te kopen. En nu zijn ze € 15 biljoen verschuldigd, een bedrag gelijk aan de helft van de totale waarde van hun aandelen. Als de aandelenmarkt met de helft zakt – wat waarschijnlijk zal gebeuren – zal de waarde van het totale beursgenoteerde kapitaal zijn weggevaagd.

 

Door de puntjes met elkaar te verbinden, is het plaatje duizelingwekkend. Het is bijna onmogelijk om te geloven dat het waar is. Wrijf je ogen uit in je vraag naar de eigenaardigheden ervan. Hoe kan dat nou? Obligatiebeleggers bezitten € 13 biljoen aan leningen en betalen voor het voorrecht van de bellegging vanwege negatieve rentebetalingen.

 

De Amerikaanse aandelenmarkt bereikt het hoogste punt ooit, terwijl de economie in feite in elkaar zakt. En mensen zijn zo wanhopig op zoek naar een eerlijke valuta dat ze zich tot bitcoin hebben gewend, dat ze niet kunnen zien, niet kunnen aanraken en niet kunnen begrijpen. Hoe kan dat nou?

 

Focus je ogen en neem een kijkje van dichterbij. Want uit de mist komt een hypothese naar voren, een verklaring die bijna even vreemd is als het plaatje zelf: het volk heeft de privé Centrale Banken de macht gegeven ​ hun markten te controleren. Wordt wakker en deel deze boodschap met iedereen die je kent. Als velen van ons wakker zijn, is het manipulatiespel van de cabal over.

 

Er komt meer, blijf dit volgen…