fed-wc-papierFiat valuta leidt tot corruptie en verpletterende schulden, die wereldwijd aan de basis liggen van de economische crisisproblemen. Vrijwel overal, leenden overheden en hun burgers meer dan ooit tevoren, en in veel gevallen ver boven enige kans op ordentelijke terugbetaling. Het point of no return is gepasseerd – waar het onmogelijk wordt nog voldoende onbelast contant geld te genereren om de rente betalingen te dekken. Bijgevolg wordt de schuldenlast steeds groter en groter. Het moet inmiddels wel duidelijk zijn; bankiers gedijen spectaculair in het fiat valuta systeem. Als je denkt dat goud verdacht of waardeloos is; dan hebben de bankiers goed werk bij jou verricht.

Toen Nixon de formele band tussen de dollar en het goud in 1971 verbrak, werd het geld een pure fiat munt, die de VS naar believen in oneindige hoeveelheden kunnen aanmaken. Als ‘s werelds reserve valuta, is er overal vraag naar. De VS hebben een onbeperkte creditcard – zonder eind limit, zonder enige beperking. Zo bouwde Amerika wereldwijd haar militair imperium, het sociaal van de wieg tot het grafsysteem, en een consumptiemaatschappij die mensen aangemoedigd dingen op krediet kopen die ze niet nodig hebben. Met het gevolg dat de koopkracht van elke papierenvaluta is gedaald. Een dalende valuta verhoogt de kosten van levensonderhoud en verlaagt reële beleggingsrendementen. Om te voorkomen dat de overheid voor de daling van welvaart ter verantwoording zou worden gesteld, hebben overheidsstatistici vanaf 1980 de inflatieparameters aangepast om voor publieke consumptie een meer aanvaardbare inflatie index te creëren.

“Er is geen subtieler, geen zekerder middel om de bestaande basis van de samenleving onderuit te halen dan door de waarde van de valuta te vernietigen. Dat proces brengt alle verborgen krachten van de economisch wetten aan de kant van vernietiging, en doet dat op een manier die nog niet door één man in de miljoen wordt herkend.” John Maynard Keynes.

De fundering van de schuldpiramide is gebaseerd op bedrog en hebzucht, onder verschillende vormen van vervalsing. Kredietverstrekkers zijn niet geïnteresseerd om te weten hoe hun leningen overleven, alleen rentebetalingen zijn belangrijk. Ze doen alsof hun kredieten in goede handen zijn, en verpakken de hypotheken vervolgens opnieuw tot handzame eenheden die beleggers kopen. Hoewel de financiers verdomd goed weten dat veel schuldenaren zich niet echt de betalingen voor de gekochte huizen kunnen veroorloven. Maar het was niet in hun belang dit openlijk te vermelden.

Aan de andere kant wilden investeerders het niet weten, omdat ze vaak bij het bedrog waren betrokken. Alles zag er goed uit zolang de Fed de korte rente onder de inflatie grens houdt, waardoor beleggers verplicht worden in langlopende hypothecaire financiering en staatsobligaties te investeren om nog enig rendement te maken.

Hogerop, in deze schuldenpiramide zitten hele legioenen van analisten, economen en fulltime bedriegers wier taak het is om ons het onmogelijke te doen geloven. – Economen bij het Statistiek Bureau masseren de cijfers om het economische plaatje te verfraaien. Hoewel het voor iedereen die kan denken, het duidelijk moet zijn dat een economie die meer uitgeeft dan wordt verdient in verval is.

“De tekorten zullen onverbiddelijk stijgen, op dat punt zal de Fed worden gedwongen de QE aanzienlijk blijvend te vergroten in meer permanente vorm. Dat is zeer positief voor goud. Het slechtste nieuws voor goud is achter de rug en is in beide scenario’s ofwel matig tot extreem positief voor goud. Ik heb dat nog nooit eerder in het openbaar verklaard, maar vandaag zeg ik dat tegen jou… Wat nog van de vrije markt over is, vertelt me duidelijk dat de economische groei in 2014 nog verder onderuit gaat.” Zegt Michael Pento .

Als voorbeeld: Grote imperiums hebben de neiging goud te verzamelen, want goud is voor de winnaars.

  • In de 16e eeuw, verzamelde Spanje het goud van de wereld.
  • In de 17e eeuw, was het Nederland waar de gouden munten rolden.
  • In de 18e eeuw, was Frankrijk ‘s werelds rijkste natie.
  • In de 19e eeuw, bracht Groot-Brittannië het goud van de wereld thuis.
  • En in de 20e eeuw, was Amerika nummer één – met de grootste goudschat ter wereld. En, wie zijn de grootste kopers van goud nu?
  • De Chinezen. Ze bereiden zich voor om hun plaats op het wereldtoneel in te nemen.

“Een imperium gefinancierd door schuld is bijzonder groot en log. Het slingert van de ene ramp naar de andere – elke keer dieper en dieper in de schuld. De oorlog in Vietnam verplichtte president Nixon – in wat bekend werd als de “Nixon Shock” – de convertibiliteit van de dollar in goud te beëindigen. Recente oorlogen in Irak en Afghanistan hebben de financiën van het imperium verder verzwakt… met kosten die zo’n $ 5 biljoen belopen.”

Alan Greenspan en zijn collega-oplichters hebben niet alleen burgers aangespoord hun huizen te hypothekeren teneinde voor dat geld SUV’s te kopen en andere extreem roekeloze aankopen te doen, ze controleerden ook het geld van de natie en zorgden ervoor dat het gesynchroniseerd werd met de fraude. Ondertussen: “Heeft de Federal Reserve nu haar balans laten uitgroeien tot bijna $ 4 biljoen. Ze hebben meer dan $ 2.2 biljoen in Staatsobligaties.” En de enige reden dat ze in staat zijn om betalingen op hun schulden te maken, is dat de rente kunstmatig laag wordt gehouden. Maar uiteindelijk zal de markt deze waanzin afwijzen, en gaat de rente stijgen.

Om de onhoudbare schuldenlast wat te verlichten, verkoopt de VS haar trofee-activa om haar schulden te financieren: Een gebouw – One Chase Plaza met een kingsize ondergrondse kluis, beveiligd voor goud en zilver opslag – werd in New York verkocht voor $ 750 miljoen aan de Chinezen.

Chinese overnames

“Sinds 1996 hebben de Chinezen 51 grote overnames in Amerika ondernomen, met inbegrip van iconische Amerikaans activa die zij volledig bezitten of controleren, zoals de computer gigant IBM, autofabrikant GM, vleesproducent Smithfield Foods, het Amerikaanse energiebedrijf AES Corp., de grote vliegtuig verhuurder International Lease Finance Corp., investeringsbank Morgan Stanley, en de private – equity firma Blackstone Group. Ze hebben ook trofeevastgoed in de VS gekocht, zoals de GM-toren.” En China koopt niet alleen onroerend goed. – Het koopt ook goud. Veel goud – in 2013 was China de grootste importeur, producent en consument van goud. Waarvoor China de Amerikaanse staatsobligaties verkoopt – in december 2013, reduceerde China haar deelneming in US schatkistpapier voor $ 47.8 miljard – het hoogste in twee jaar.

China heeft handelsovereenkomsten afgesloten met Brazilië, Australië, de Europese Unie en andere landen. De meeste internationale handel wordt afgewikkeld in Amerikaanse dollars – en dat is de kracht van ‘s werelds reserve valuta. Maar nu kan China de handel met deze partners in de eigen valuta afwikkelen – zonder conversie naar Amerikaanse dollars. – Dat creëert minder vraag naar Amerikaanse Dollars en dus meer inflatie in de Verenigde Staten als de ongebruikte dollars terugvloeien.

Deze overeenkomsten werden niet per ongeluk afgesloten. Ze werden gemaakt omdat de VS nog steeds veel meer verbruikt dan het produceert. Om dit verbruik te financieren met schulden die overwegend eigendom zijn van buitenlandse schuldeisers. Neem bv. “de US Treasury schuld. Deze bedraagt bijna $17 biljoen, dit is ‘s werelds grootste schuldenberg. Als de Treasury verplichtingen, in handen van de Amerikaanse overheid en de Federal Reserve worden uitgesloten, houden buitenlandse schuldeisers 54% van de overige obligaties. En deze buitenlandse schulden blijven snel groeien. Met ongeveer $ 500 miljard per jaar.”

Schuldbetalingen voor deze verplichtingen biedt buitenlandse schuldeisers de buitenkans de beste troeven van Amerika op te kopen. “Tegenwoordig, bezitten buitenlandse crediteuren rechtstreeks of controleren Amerikaanse activa ter waarde van meer dan $ 25 biljoen. Dat is ongeveer een derde van alle rijkdom in Amerika. En dat is veel meer dan wat de Amerikanen overzee bezitten: Amerikanen bezitten slechts ca. $ 20 biljoen aan buitenlandse activa.”

“Elk jaar dat voorbijgaat, zullen buitenlandse rivalen meer verdienen op hun Amerikaanse activa dan de VS in staat is te verdienen op haar buitenlandse investeringen. Zij zullen rijker en rijker groeien … terwijl de VS in vergelijking armer en armer worden.”

productivity-vs-income

Aangezien de VS haar productieve activa aan buitenlandse schuldeisers verkoopt, komt de opbrengsten van deze productiviteit ten goede aan buitenlanders. Neem een kijkje op bijgaande grafiek – oorspronkelijk gepubliceerd door de denktank van het Economic Policy Institute, en gebaseerd op cijfers van het Bureau van Labor Statistics, deze toont de cumulatieve groei in productiviteit per uur voor de totale economie in ververgelijking met cumulatieve groei voor inflatie gecorrigeerd uurloon…

Drie trends zullen dit decennium bepalen:

1. Deflatie
2. Schuld afbouw
3. Demografie

Hun invloed zal pijnlijk worden. Omdat elk ervan de economie dagelijks beïnvloedt, zo zullen hardwerkende mensen het steeds moeilijker vinden hun huidige levensstandaard te behouden. De spaargelden zullen in het gunstigste geval stagneren of in het slechtste geval krimpen. Hun pensioenuitkeringen worden uit bittere noodzaak verschoven tot ver na het 65e levensjaar.

De moordende wereld van het bedrijfsleven zal veranderen in een bloedbad als de sterkere, leniger en beter gepositioneerde bedrijven hun concurrenten groot en klein plunderen, en kapotmaken. Terwijl fabrikanten in China hun ontstaan te danken hebben aan het ultra lage rentebeleid van de Fed. Omdat Amerikanen werden verleid te lenen en te besteden; waarvan Chinese fabrikanten profiteerden.

Enkele tips voor degenen die aan de ontvangende kant van de beurs bonanza staan: Neem je geld van tafel voordat het verdwijnt. Immers, dit is slechts een vordering op rijkdom, maar is geen rijkdom op zichzelf. En je recht erop vervalt als de Fed haar beleid verandert. De centrale banken geven het, en nemen het ook weg.

Fictief vermogen

Hoe dan ook als de Fed tapert – stopt deze bonanza. Of ze verliezen de controle over de rente. Het blijft een uitgemaakte zaak dat de strijd ter verbetering van de economie verloren is. Een nog zorgelijker en belangrijkere reden om je papieren vermogen te liquideren is, dat de meerderheid hiervan opnieuw is her-gehypothekeerd. Dit betekent dat de activa meerdere malen zijn doorverkocht aan talrijke eigenaren. De dag des oordeel nadert als mensen die denken dat ze –papieren- activa hebben, ontdekken dan dat er niets is.

Het probleem met de schuldkuur is fundamenteel zoals het altijd is geweest. De crisis werd veroorzaakt door te veel schulden. En al wat de Fed te bieden had, was meer schuld. Bloomberg meldde vorige week, de wereld heeft een voorraad van giftige schulden die gegroeid is tot $100 biljoen: “Het bedrag van de wereldwijde schuld is gestegen met meer dan 40 % tot $ 100 biljoen sinds de eerste tekenen van de financiële crisis, als overheden geld leenden om hun economieën uit de recessie te trekken en bedrijven gebruik maakten van de record lage rente. Sprongen de schulden omhoog, zoals de BIS in Bazel constateerde, in haar driemaandelijkse beoordeling, en is nu bijna twee keer zo groot als de gehele US economie.”

Schulden

Schuld is een verplichting van het verleden, gelegd op de toekomst. Hoe groter deze wordt, hoe moeilijker het wordt voor de toekomst om te komen.
Er is een verband tussen de extreme niveaus van overheidsschuld en de lage economische groei. Dit is aangetoond door verschillende studies, het meest opvallend door professoren Rogoff en Reinhart. Met de conclusie: “Hoge niveaus van schuld in verhouding tot het BBP zijn historisch verbonden met lage niveaus van economische groei.”

Dat is exact wat er is gebeurd in Japan gedurende de laatste 23 jaar, en in Europa en de VS voor de laatste zeven. Deze economieën vechten nog steeds tegen schulden afbouw, het trotseren van deflatie, en doen alsof ze kunnen blijven doorgaan met oneindig meer schuld te maken, met de gedachte dat op de een of andere manier hun schuldproblemen worden opgelost een utopie blijft. Ze zijn gedoemd. Zonder groei kunnen ze de schuld niet terugbetalen – vanwege de schuld! Omdat met zoveel schuld, geen groei mogelijk is.

Zolang ZIRP (zero-rentebeleid) van kracht blijft, haalt de Fed meer en meer middelen uit de toekomst weg. Het moedigt mensen aan om te lenen. Maar deze schuld moet wel worden onderhouden, en worden betaald uit toekomstige winst. Dit vermindert de hoeveelheid kapitaal dat beschikbaar is voor de eisen van nu. En zo wordt de toekomst in schuldslavernij geplaatst, om aan de wensen van vandaag te voldoen.

Als met een totale wereldwijde schuld van $ 100 biljoen, nu de wereld $ 5 biljoen per jaar opzij kon zetten, zou het ongeveer nog 30 jaar duren om de schuld af te betalen – inclusief “normale” rente. Maar de wereld kan geen $ 5 biljoen per jaar opzijzetten. Het kan zelfs geen break-even behalen. In plaats daarvan, moet elk jaar een extra $ 5 biljoen worden bij geleend om op de huidige niveaus te blijven van werkloosheid, aandelen prijzen, consumptie, en rente tarieven! In plaats van deze schulden uit het verleden te betalen, wordt nu meer van de toekomst geleend, om op dezelfde plaats te blijven staan!

Blijft niets anders over dan dat de wereld wacht op de ontploffing van deze all-time grootste schulden zeepbel. – Als de kredietinflatie dan terug stuitert, produceert dit een gelijkwaardige contrareactie, die deflatie heet, die begint met de val van aandelenprijzen – en doorslaat in de consumptieprijzen. Wees gewaarschuwd.

Het Spinnenweb van Schulden

In deze aflevering (eerste 12 min.) bespreken Max Keiser en Stacy Herbert de financiële zekerheden van oorwas ter grootte van spinneneieren. Daarna interviewt Max, Chris Whalen een investment bankier en auteur van een nieuw boek, “Financiële Stabiliteit: Fraude, Vertrouwen & The Wealth of Nations,” over een financieel systeem vol met fraude en wat er gebeurde in Detroit m.b.t. frauduleuze derivaten.