Valuta Markt:

De ernstigste vermoedens met betrekking tot het wereld monetaire systeem worden realiteit. De poten beginnen te knakken. Een crash kan zomaar gebeuren. De valutamarkt is ‘s werelds grootste en belangrijkste markt. Het is waar overheden, bedrijven en investeerders dagelijks biljoenen transacties effectueren. Het is waar een Japanse autofabrikant de in Amerika verdiende dollaropbrengsten omwisselt in Japanse yen om de fabricagekosten te betalen. Het is waar een Spaanse hotelketen in Spanje verdiende dollars omwisselt in euro’s om op hun lokale bankrekening te zetten. Het is waar naties voor miljarden aan valuta’s kopen en verkopen om gangbare zaken af te wikkelen. De valutamarkt is veel groter dan de aandelen- en obligatiebeurs. Tenslotte, is het de geldwisselmarkt die als eerste alarm slaat als de economie uit de hand loopt. De echte problemen in de economie, zijn het eerst duidelijk waarneembaar op de valutamarkt.

 

Veel van ‘s werelds belangrijkste valuta’s kelderen in waarde. Ze dalen in reactie op het krankzinnige overheidsbeleid dat het grootste monetaire experiment in de menselijke geschiedenis is geworden. Beleidsmaatregelen veroorzaken de “valuta oorlogen.” Zegt Jim Rickards, die hierover een boek schreef. Dcurrency-warsit is waar politici van grote economieën met opzet hun valuta’s devalueren om hun export naar de rest van de wereld goedkoper te maken – en zodoende verlagen ze ook de authentieke waarde van hun schulden door ze af te lossen met gedevalueerd geld. Waarvoor ze roekeloos de monetaire basis van het land uitbreiden, wat funest is voor de waarde van hun munt. Het is nu echt de “race naar de afgerond” geworden.

 

Het resultaat van dit experiment is een financiële ramp. Mensen moeten nu stappen ondernemen om zichzelf hiertegen te beschermen. De valuta van een land gedraagt zich hetzelfde als de fluctuerende “aandelenkoers” van dat land. In het algemeen; als een land haar financiën goed beheert en productief bezig is met het voortbrengen van goederen en diensten, zal haar munt op langere termijn meer waard worden. Als een land enorme schulden maakt, en haar financiën beheert als een drugsverslaafde, zal de munt op de langere termijn devalueren – minder waard worden.

 

Zes grote centrale banken – Zwitserland, EU, Engeland, Canada, Denemarken en Singapore – hebben in de afgelopen weken hun munt verzwakt. Eigenlijk is er weinig bekend over het feit, dat er nog acht meer zijn die hetzelfde deden! De valutaoorlogen verlopen zo snel dat je nauwelijks kunt bijhouden welk land de bedelaar van zijn buurman is geworden. Het zijn India, Turkije, Egypte, Roemenië, Peru, Albanië, Oezbekistan en Pakistan, die meededen aan de strijd van vrije val naar de afgrond voor hun resp. munten.

holes

En hier een blik in de toekomst over wat voor ons allemaal in de maak is; Zimbabwe en Venezuela zijn twee van de slechtst beheerde economieën van het laatste decennium. De leiders van deze naties behandelde de nationale schatkist als hun persoonlijke spaarpot. Terwijl ze zelf rijk worden, laten ze hun kiezers in de armoede en het leed van hyperinflatie zwoegen.

De Munt van Zimbabwe heeft bijna 75% van haar waarde verloren sinds 2009, nadat de munt was herwaardeerd. De Munteenheid van Venezuela heeft in de afgelopen 10 jaar 70% van haar waarde verloren.

 

En wat te denken van de euro, de munteenheid van ‘s werelds grootste economisch blok, de Europese Unie? De Europese economie heeft het moeilijk. Met hoge belastingen in de welzijn Staten van Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, die in hun schulden verdrinken. Hun economieën vertragen met voelbare deflatie, en met stijgende werkloosheid. En evenals in Japan volgt nu de Europese Centrale Bank met haar gigantische geldverruiming (QE). De EU economieën kunnen simpelweg niet concurreren met Azië en Noord-Amerika. En zoals te verwachten, reageren de centrale bankiers met meer stimulans en devaluatie van de munt.

 

Draghi 1 TVorige maand, kondigde de ECB-president Mario Draghi aan dat de Europese muntunie met meer dan € 1 biljoen aan nieuw gecreëerd geld wordt overspoeld. Het is een wanhopige poging van een wanhopige groep van politici. In plaats van de burgers te vragen om de benodigde veranderingen in het overheidsbeleid te maken – kondigde de ECB haar langverwachte obligatie-inkoopprogramma aan van geldverruiming (QE). Tot september 2016 zal de ECB elke maand voor minstens, € 60 miljard aan obligaties van centrale overheden en agentschappen in de eurozone opkopen.

 

De ECB bevestigde dat hun aankopen ook negatief renderende obligaties zullen omvatten. De Duitse rentecurve is reeds gedurende vier jaar negatief, en de Franse is negatief gedurende drie jaar. Nu bieden wereldwijd 16% van de uitgegeven staatsobligaties een negatieve rente. Duitse staatsobligaties samen met die in Denemarken bieden negatieve rendementen op looptijden tot zes jaar, volgens Tradeweb. Voor vijf jaar zijn in deze club, de Nederlandse, Oostenrijkse, Zweedse en Finse obligaties. En voor vier jaar, Frankrijk en België. En Zwitserland spant de kroon met obligaties tot maar liefst 13 jaar met negatieve rendementen. Dat is echt HET TEKEN aan de wand van de verrotte toestand van het monetaire systeem. – Lage en negatieve soevereine opbrengsten zijn gunstig voor goud.

 

De Deense centrale bank – verlaagt inmiddels de rente voor de vierde keer in drie weken tijd. De depositorente is gedaald van -0,50% tot -0,75%. Het kost je nu driekwart van een procent om geld in Denemarken te storten. Ze hebben hun munt – de kroon – met de euro gekoppeld, nadat de Zwitserse nationale bank de peg van de Franc-Euro vorige maand ophief. De Deense Krone is de laatst overgebleven Europese munt die aan de euro is gekoppeld. Denemarken wil met het negatieve rentetarief mensen ontmoedigen de Krone te kopen en druk uit te oefenen op de koppeling met de Euro. De markt gelooft dat de Krone koppeling zal breken, net zoals de frank deed. De inspanningen van Denemarken zijn zinloos. Uiteindelijk, wint Mr. Market altijd.

 

Mensen doen vaak goud af als een actief omdat het geen rendement opbrengst. Het ligt alleen maar in je kluisje. Maar nu kan goud in je kluis liggen en je rijkdom conserveren – beter dan het houden bepaalde staatsobligaties kunnen doen.

 

Denemarken is zelfs begonnen met de uitgifte van hypotheken met negatieve rente van – 0,3%. Dit is geen koopje als je beseft dat het gewoon getallen op een computerscherm zijn die de bank het recht geeft van confiscatie van een groot deel van de hypotheekhouders ‘hard verdiende inkomsten’ door mensen in de schulden slavernij te verleiden.

 

De laatste manoeuvre van de ECB stuurde de euro naar een 11-jaar laagte record ten opzichte van de dollar. Deze is sinds april met 19% gedaald. – Een daling van 19% is een verbazingwekkende klap voor zo’n belangrijke valuta. Dit is geen hightech aandeel. Het is niet eens een speculatief goudaandeel. Dit is de waarde van je bankrekening. Dit is de waarde van schulden. Dit is de munteenheid van ‘s werelds grootste economisch blok. En dat staat op het punt uit elkaar te vallen!

 

Twee van de grootste banken ter wereld vechten deze strijd nu al een aantal maanden. De Bank of Japan en de Europese Centrale Bank, het is een strijd die ze niet eens proberen te verbergen – ze willen de yen en de euro omlaag hebben om hun export te bevorderen en de inflatie te verhogen, het zijn de gevolgen van de samenwerking met de Amerikaanse Federal Reserve die worden afgespeeld!

 

Het echte probleem:

WeakerMaar hier is het echte probleem. Wanneer elke natie bezig is haar munt ten opzichte van alle anderen te verzwakken, hoe kan dan iemand winnen? Valuta’s wisselen aan tegenovergestelde kanten ten opzichte van elkaar en andere valuta’s, met inbegrip van de Amerikaanse dollar. Beiden kunnen niet op hetzelfde moment naar beneden of naar boven! Dus uiteindelijk is dit een gevecht dat veel centrale banken niet kunnen winnen. Sommigen van hen moeten verliezen. De vraag is, wie?

 

De yen verloor 33% van haar waarde sinds eind 2012, het laagste van een zevenjarig laag ten opzichte van de US dollar. Dit is weer zo’n hele grote sprong voor een belangrijke valuta.

 

In een poging om de Japanse economie te stimuleren, drukte premier Shinzo Abe sinds 2012 ongeveer 60 tot ¥ 70 biljoen per jaar – ongeveer $ 600 miljard dollar voor zijn enorme kwantitatieve verruiming (QE). Naar aanleiding van de recente recessie verkondigde Abe dat hij de QE zal verhogen tot ¥ 80 biljoen/jaar ($ 676 miljard). De Bank of Japan gouverneur Haruhiko Kuroda zei de verhoogde QE toont “onze onwrikbare vastberadenheid om deflatie te beëindigen.” Met andere woorden, Japan zal blijven drukken en nog eens drukken om zich zelf in vergetelheid te drukken.

 

De Canadese en Australische dollar stortten elk 17% omlaag van hun 52-weken hoog op 1 juli, beleggers geloven dat de Reserve Bank van Canada en Australië hun rentetarieven zullen verlagen naar een laagterecord t.o.v. de huidige 2,5%.

 

Vorige week sloten Singapore en Nieuw-Zeeland zich aan bij de mondiale valutastrijd. Tot nu toe hebben negen landen hun beleid in januari alleen al versoepeld – van India, Denemarken naar Canada, door hun valuta te verzwakken om een economische voorsprong te behalen.

 

De Russische roebel is in het afgelopen jaar met meer dan 50% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat is de grootste en sterkste daling in de valuta van Rusland sinds hun staatsobligaties in 1998 niet meer werden gehonoreerd. Deze daling laat miljoenen mensen in Rusland met een veel lagere levensstandaard zitten. Hun bankrekeningen zijn nu half zoveel waard – in termen van koopkracht; feitelijk proberen deze mensen te overleven op salarissen die effectief met de helft zijn gereduceerd!

 

En ‘last but not least’ nog een andere centrale bank is met versoepeling gestart. – China doet ook mee aan de valutastrijd: “China’s centrale bank, de People’s Bank of China (PBOC), verlaagt de verplichte reserve-ratio op deposito’s die banken in hun reserves moeten aanhouden bij de centrale bank – met 50 basispunten van 20% tot 19,5 %. Dit is de eerste verlaging van dit soort sinds mei 2012. De Chinese centrale bank heeft zijn benchmark-beleningsrente met 40 basispunten van 6% naar 5,6% in november 2014 verlaagd.”

Goldman Sachs schat dat deze verlaging gelijk is aan ongeveer een $ 100 miljard liquiditeitsinjectie. – Het is uitgegroeid tot een paniekerige race naar de afgrond in de verzwakking van valuta’s.

 

En in een van de barbaarste valuta manoeuvres in de geschiedenis, heeft Zwitserland de koppeling van de Zwitserse frank en de euro verlaten, waardoor de Zwitserse frank in één dag met maar liefst tot 39% steeg ten opzichte van de euro na de verwijdering van de peg door de Zwitserse Nationale Bank. Het resultaat was chaos met miljarden dollars aan verliezen in banktransacties en voor investeerders over de hele wereld. Verschillende buitenlandse exchangemakelaars gingen failliet omdat hun klanten hun verliezen niet konden aanzuiveren. De Zwitsers handelden onder totale geheimhouding. – In tegenstelling tot alle andere valuta’s, is de Zwitserse frank van oudsher een veilige-haven voor activa – waarom deze wordt geapprecieerd. Merk op dat de valuta van een stabiel economisch gezond land zoals Zwitserland nooit lijdt onder dergelijke volatiliteit als nu ervaren. Muntoorlogen lijken op echte oorlogen in die zin dat ze niet de hele tijd blijven vechten. Op bepaalde tijden, zijn er intense gevechten, gevolgd door stiltes, om daarna weer in alle hevigheid los te barsten.

 

Centrale banken over de hele wereld lanceerden de meest ambitieuze gelddrukkerij ooit, t.b.v. hun aankoopprogramma’s van staatsobligaties. Dat geldt ook voor de full-scale negatieve rente in de eurozone en een handvol niet-euro-munt-landen. – Een nieuwe dimensie in de financiële wereld is ontstaan, waarin de tarieven voor bankdeposito negatief zijn, de koopkracht voortdurend vernietigd wordt, en risico’s bestaan zonder enige return op investment. Natuurlijk, levert het kopen van negatief renderende obligaties geen enkele bijdrage om zo’n 7,5 miljoen Europeanen in de leeftijd tussen 15 en 24 jaar zonder onderwijs of een opleiding aan een baan te helpen, – Lees meer »

 

Doordat centrale banken hun economieën blijven verdrinken met toenemende schulden, staan wereldwijd de valuta’s op instorten. – Grondstoffen kelderen omlaag als de mondiale groei vertraagt en de dollar sterker wordt. Ondertussen keert de volatiliteit terug op de markt. Wat weer ernstige spanningen en stress op de financiële markten veroorzaakt. China heeft ongeveer $ 3 biljoen aan investeringen gedomineerd in Amerikaanse dollars, en elke 10 procent in devaluatie van de Amerikaanse dollar georkestreerd door de Fed is voor hen een verlies van $ 300 miljard aan echte rijkdom – overhandigt door China aan de VS. De vraag is hoe lang China deze diefstal van haar gespaarde rijkdom zal tolereren? Als China niet in staat is om de VS op het slagveld te verslaan, zal het zeker met succes kunnen aanvallen via de kapitaalmarkten.

 

Als noodzakelijke voorzorgsmaatregel begon in februari 2012 de Duitse goud activist Boehringer zijn campagne “Ons Goud Terug”, hij is terecht bang dat de mondiale economie gebouwd is op een fictie van valuta’s die niet worden ondersteund door edelmetalen. Dat is de reden waarom hij op zoek ging naar het goud dat Duitsland en andere landen zeggen te hebben, om te weten of dat ook daadwerkelijk nog bestaat.

 

Derivaten.

Er liggen tal van “zwarte zwanen” op de loer: – Als Venezuela in gebreke blijft vanwege de lage olieprijzen, en inflatie toeneemt. Als Griekenland de euro verlaat. De situatie in Rusland verder verslechterd. Of bijvoorbeeld, aanzienlijke wanbetalingen in de energiesector ontstaan, of over-leveraged hedgefondsen opblazen – zoals Long Term Capital Management in 1998 instortte – gerund door een aantal van de slimste beleggers in de wereld – tijdens de laatste Russische crisis. Het fonds had zoveel blootstelling aan derivaten dat ze werden beschouwd als systeemrisico. Uiteindelijk regelden 14 van de grootste banken ter wereld een bailout van $ 3.6 miljard.

derivatives wmd

Nu is de bruto omvang van alle bankderivaten vele malen groter, welke het bedrag overschrijdt van $ 650 biljoen – het echte massavernietigingswapen – meer dan negen keer zo groot als het wereldwijde BBP. Dit veroorzaakt een veel grotere systeemrisico voor een catastrofe in een complex stelsel dat zich in schaal gemakkelijk verdubbelt of verdrievoudigt, met factoren van resp. 10 tot 100 keer, waarvoor geen enkele bailout groot genoeg is om faillissementen te voorkomen. De remedie voor de overhang van dit systeemrisico kan simpel en eenvoudig worden uitgevoerd door het opbreken van grote banken en de meeste derivaten te verbieden. Grote banken hebben geen enkel nut in de globale financiële sector. Het voordeel is niet zozeer dat een bank in faillissement raakt, maar het grote risico ervan wordt opgeheven wat niet langer een bedreiging is voor het systeem. De kosten van zulk een mislukking zijn dan beheersbaar en zullen daardoor het systeem niet meer bedreigen. Derivaten dienen vrijwel geen enkel doel, behalve om bankiers te verrijken door middel van ondoorzichtige prijsvorming en misleiding van beleggers via off-the-Balance-sheet accounting. – De kans dat een dergelijke oplossing wordt geïmplementeerd is praktisch nul.

 

Het is nu wel duidelijk dat er iets mis gaat op de valutamarkten, dus het is verstandig nu je spaargeld in goud en zilver te steken. Kortom, overheden kunnen meer geld drukken, maar ze kunnen niet meer goud drukken. En met de rente over de hele wereld op record dieptepunten en sommige zelfs negatief, wordt goud en zilver nog aantrekkelijker.

 

Velen denken misschien nu dat goud en de dollar gelijktijdig omhoog bewegen, negatief is voor goud. – Want zij geloven dat goud “anti-dollar” is, wat het is. En dat is nu niet het geval. Bedenk: Goud presteert altijd goed en wel om twee belangrijke redenen …

Ten eerste, goud is een munt, in tijden van valutagevechten; is goud de veiligste munt omdat het geen tegenpartijrisico heeft. En nogmaals, ze kunnen het niet afdrukken om meer van te maken. Mensen beginnen zich dit te realiseren, waarom ze fine-golddiversifiëren in edelmetalen.

Ten tweede, goud profiteert van “angst handel.” Als mensen bang worden voor wat er gebeurt op de markt, zoeken ze de veiligheid van het bezit van goud.

 

De waarde van de Amerikaanse dollar wordt echter heimelijk gemanipuleerd en wel door buitenlandse centrale banken in samenwerking met de Fed. De Japanse en Europese centrale banken drukken yen en euro’s om de exchangewaarde van de dollar te beschermen. Als alle belangrijke valuta gelijktijdig worden gedrukt, kan de dollar niet dalen. Want de dollar wordt ondersteund door: “gebruikte auto leningen, Bad Home Leningen, en noodlijdende activa en Derivaten,” zegt de Amerikaanse senator Rand Paul.

 

Gebruik je kans: Ongeacht wanneer de markt correctie komt, mensen hebben een grandioze mogelijkheid om nu goud te kopen. Goud wordt nu verhandeld voor minder dan $ 1300 per ounce, een daling t.o.v. de $ 1900 in 2011. Het kan gemakkelijk dit jaar $ 2000 per ounce halen. Deskundigen op dit gebied, geloven dat goud $ 7000 per ounce zal bereiken, wanneer de kansen op instorting duidelijker worden, als gevolg van de maatregelen van centrale bankiers. Ongetwijfeld zullen veel meer schokken in het systeem worden waargenomen in de komende jaren. Doordat wereldwijd de geldhoeveelheid blijvend verder toeneemt, wat in het algemeen bullish is voor edelmetalen. Zelfs in de zogenaamd betrouwbare Zwitserse frank, is de goudprijs met 134% gestegen.

 

Wat de meeste mensen niet begrijpen is dat de echte waarde van goud niet is veranderd. Goud is een economisch constant. Al gedurende duizenden jaren, koopt een ounce goud het equivalent van een modieus mannen kostuum. En dat doet het doet nog steeds. De les uit de geschiedenis is dat elke burger wat goud zou moeten bezitten, het veilig opslaat, en de leugens van de centrale bank en de overheid niet moet geloven. In feite, zullen steeds meer investeerders vluchten in de veiligheid van het goud in de komende maanden als het vertrouwen in de centrale bankiers afneemt.

 

De wereldwijde daling van papieren valuta’s is zo groot … zo ernstig … en zo omvangrijk… dat dit de traditionele trend breekt dat goud daalt als de dollar stijgt.

 

Mensen ontvluchten papieren valuta’s en kopen goud of zilver. Zij zien edelmetalen als een veilige haven. Het is de enige valuta die geen enkele aansprakelijkheid van iemand anders heeft. Het is een opslag van koopkracht die niet naar believen kan worden weggedrukt. Dit heeft goud constant gehouden t.o. de stijging van de dollar. Het wordt constant gehouden wanneer het niet “verwacht” wordt. En wanneer een actief weigert te vallen als het zou moeten vallen, is dat een uiterst bullish teken.

 

De werkelijke waarde van goud verandert niet omdat al het goud dat ooit is gedolven nog steeds bestaat. Extra mijnbouw vergroot nauwelijks het totale aanbod aan goud. Dat geeft goud zo’n unieke eigenschap als geld: De waarde verandert nooit.

 

Valuta manipulaties kunnen optreden als economische ‘schokdemper’ in plaats van een regelrechte stimulus. Wat verandert is de waarde van papieren valuta’s. Ze worden massaal ontwaard. En de indrukwekkende neerwaartse val van valuta’s, zoals hierboven beschreven zijn alarmerende waarschuwingsschoten. De dollar zal spoedig volgen. Want voor papiergeld, is de race naar de afgrond begonnen. Vroeg of laat zal het hele systeem instorten. Het is niet bekend wanneer. – Niemand weet dat. – Mogelijk alleen de Misdaad cabal. – Papieren geldsystemen hebben een overduidelijk historisch record: Geen enkel systeem heeft ooit overleefd. Uiteindelijk, zal de economische ontwrichting als gevolg van volatiele muntwaarden zo groot worden dat het hele systeem instort.

 

Het is fascinerend dat terwijl de mensen de hele tijd weten dat dit in andere landen gebeurt, weinigen zich realiseren dat dit ook in de VS en Zwitserland zal gebeuren – het gebeurt reeds. Wanneer op het nieuws wordt gezegd dat de dollar en Zwitserse Frank ‘omhoog’ gingen, vergelijken ze dat met andere belangrijke valuta’s, terwijl feitelijk alle valuta’s met elkaar gelijktijdig omlaaggaan.

 

De daling van de Amerikaanse dollar als reservevaluta begon in 2000 met de komst van de euro en versnelde zich in 2010 met het begin van de laatste valutaoorlog. Die daling wordt nu versterkt door de opkomst van China als een belangrijke schuldeiser en goudmacht. En niet te vergeten door de acties van de nieuwe anti-dollar-alliantie, bestaande uit de BRICS-landen, en Iran en anderen. Als de geschiedenis een gids is, zal de inflatie in US dollar prijzen de volgende fase zijn. Degenen die wachten op een plotselinge, spontane instorting van de dollar zullen de minder dramatische, maar even belangrijk langzame, gestage daling van de dollar missen. De instorting van de dollar is reeds begonnen. De tijd om een inflatieverzekering af te sluiten is nu. – Koop edelmetalen zo veel als je in staat bent te kopen.

 

Wat niemand vermeldt, is het feit dat het gehele papier geldsysteem uit zichzelf aan het instorten is, elke dag verliest het in waarde. In de afgelopen tien jaar hebben de belangrijkste munten ter wereld in een ongelooflijk tempo van 12% -15% per jaar in koopkracht verloren – gemeten in goud. Als de race naar de afgrond opwarmt, zullen deze percentages blijven stijgen. Voor houders van papiergeld, komt een gigantische afrekening. Het zal iets worden zoals ze nog nooit eerder hebben meegemaakt of gedacht.

 

EU – Spanningen over Grexit en Oekraïne:

“Ik zie niet in dat het hen helpt om in de euro te blijven, en ik zie zeker niet dat het helpt om bij de rest van de Eurozone te zitten, en ik denk dat het gewoon een kwestie van tijd is voordat iedereen inziet dat afscheiding de beste strategie is.” Concludeert Voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan.

 

Het is een schaakspel; dat speelt op twee borden tegelijk, één in Griekenland en het andere in de Oekraïne. Beiden zijn totaal verschillend, maar Rusland heeft de juiste setup in beide games. De stukken van President Vladimir Poetin zijn het best gepositioneerd en hij is drie zetten vooruit t.o.v. de andere spelers.

 

Griekenland is een no-win situatie voor de EU en een no-lose situatie voor Rusland. Als Griekenland in de euro blijft, blijft het een verzorgingsstaat die gezamenlijk verder strompelt met haar rekeningen betaald door de andere leden. Als het de EU verlaat, belooft Rusland de handel te heropenen waardoor Griekenland onmiddellijk een krachtig financiële bondgenoot zal hebben.

 

De voornaamste taak van politici is om aan de macht blijven. Zo spoedden afgelopen weekend de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel met grote haast naar Moskou. Ze kwamen allebei terug met gedurfde uitspraken in support van de door Poetin gewenste uitkomst in Oekraïne. Poetin wil een gedeelde staat zonder EU-lidmaatschap welke hij zal kunnen beheersen. Het rijke – historisch Russisch – oostelijk deel van de Oekraïne zal worden afgescheiden onder de naam “Nieuw-Rusland.” Het is moeilijk te zeggen welke van de twee meer spanningen oplevert. Het lot van Griekenland zal de hele EU raken. Oorspronkelijk probeerde Duitsland in de vorige eeuw Europa te controleren door middel van geweld. Nu, gebruikt het de EU. Als Griekenland uittreedt, verliezen ze ook Spanje, Italië, Portugal en Ierland. Lees meer hierover volgende week in de essay ‘EU break-up’.

 

“Analysis 2015” by Gerald Celente

De economie in een werelddepressie gevolgd met onderdrukking. Totale CHAOS en WOIII is wat de cabal wil, maar onze toekomst ligt in onze eigen handen, als tenminste alle bezorgde mensen NU WAKKER willen WORDEN. – Vooruitzichten voor Goud en Zilver zijn bullish.