truckZilver is een industrieel metaal met een groot aantal benijdenswaardige en onvervangbare eigenschappen. Het is het meest geleidende element in het periodiekstelsel, waarom zilver veel wordt gebruikt in de elektronica-industrie. In het verleden werd zilver voornamelijk gebruikt voor monetaire en decoratieve doeleinden, toen groeide de hoeveelheid bovengronds geraffineerd zilver nog elk jaar. Nadat het industrieel gebruik toenam, werd die trend omgekeerd, tegenwoordig is vermoedelijk ongeveer de helft van al het gedolven zilver in de geschiedenis voor altijd verdwenen. Goud is eigenlijk het monetair metaal, terwijl zilver residuele monetaire kwaliteiten heeft. Maar voor nog lange tijd zal zilver door institutionele en particulier investeerders en voor industriële toepassingen gevraagd blijven, het metaal wordt schaarser en zeldzamer.

Echter een feit dat veel edelmetaalinvesteerders niet weten is de factor energie welke van oorsprong in het metaal is opgeslagen en blijvende waarde in de zilverprijs vertegenwoordigt. Velen begrijpen dat zilver en goud echt geld is en het bezit ervan in zekere mate een erkende intrinsieke waarde heeft. Maar de belangrijkste waarde die aan een ounce zilver en goud gehecht wordt, is de in elke munt opgeslagen energie. Energie controleert alles. Energie staat toe te werken, ademen, wonen en spelen. Energie wint oorlogen. Energie bepaalt wereldwijd de dominantie en status van een land en individu. En nog belangrijker, “veel deskundigen beweren dat sinds ongeveer 2005 de wereld in een piek energie verkeert.” Belangrijk is te weten, dat de prijs van energie nog steeds kunstmatig laag wordt gehouden als gevolg van markt manipulaties en de lage rente, dat kapitaal te goedkoop maakt. Het is te gemakkelijk om geld te lenen, en uit te gegeven. Bij ultra lage rente kunnen producenten energie aanboren in marginale gebieden zoals de triviale productie van schalie- olie en gas. Zolang de ultra lage rentetarieven de kapitaalkosten in de hand houden, kan bijna elke investering een return on investment opleveren. Nu nog: “kunnen producenten $ 1,50 besteden aan het boren waarvoor ze slechts een dollar terugkrijgen.” Schrijft Bloomberg. Terwijl, – Schalie-opbrengsten sneller dalen dan bij de productie op conventionele wijze. 2500 nieuwe putten per jaar zijn nodig om alleen de productie van 1.000.000 vaten per dag in North Dakota Bakken vol te houden, volgens het in Parijs gevestigde Internationaal Energie Agentschap. Irak doet hetzelfde tegen 60 cent. De grootste energiebedrijven als Shell en BP hebben de productie van aardgas d.m.v. “fracking” uit schalie rotsformaties opgeven, zijnde te oneconomisch.

Energie

De fysica van financiën bekommert zich niet over verwrongen waarden van de werkelijke economie. Deze is gebaseerd op energie – input versus output – vraag versus aanbod. Het is “iets voor iets” en niet “iets voor niets”. Dus, een ounce zilver of goud op basis van de hoeveelheid ingebouwde energie vertegenwoordigt een monetaire waarde vanwege het geïnvesteerde kapitaal noodzakelijk om deze metalen te ontginnen, natuurlijk in conjunctie met hun zeldzaamheid. Tijdens de Romeinse periode toen zilver en goud met menselijke en dierlijke kracht werd gedolven, vertegenwoordigde het een gegeven monetaire waarde op basis van de hoeveelheid arbeid (energie) die nodig was om een één-ounce munt te produceren. Kortom, de vrije markt bepaalde de prijzen van goederen en diensten in zilveren munten in verhouding tot hun energiewaarde.

Laten we aannemen, dat tijdens het Romeinse Rijk, het gemiddeld vier uur arbeid kostte om een ounce zilver te produceren, dan werd die munt geruild voor een goed of een dienst van gelijke energiewaarde. Een arbeider werkte twaalf uur op een dag en kreeg daarvoor een beloning van misschien 3 zilveren munten. Deze veronderstelling kan onjuist zijn, maar het belang is de monetaire waarde aan te tonen van goud en zilver t.o.v. van de hierin opgeslagen energie. Hoe meer energie de productie van een goed of dienst kostte, des temeer meer zilveren of gouden munten waren nodig om de energietransactie in evenwicht te brengen. Zodra het principe van energiewaarde voor goud en zilver is begrepen, zal het duidelijk zijn hoe belangrijk de rol van energie is bij de productie van het metaal in de hele economie. Dus, zodra de energievoorziening van een samenleving omhoog gaat, zo is het ook m.b.t. de productie van goud en zilver als geld – tenminste in een samenleving die gebruikmaakt van edelmetalen als geld. Aan de andere kant, als de samenleving een daling van de energievoorziening ervaart, is dat ook het geval met de levering uit goud- en zilvermijnen.

De mijnbouw bankiert wereldwijd op verdere groei van vloeibare energietoevoer om in staat te zijn de productie van goud en zilver te verhogen. Goud- en zilvermijnbouw is nl. zeer energie-intensief. In het grijze verleden bestond het merendeel van de gebruikte energie in de mijnbouw uit menselijke en dierlijke arbeid. Deze, toentertijd primitieve methoden voor de winning van edelmetalen uit de grond, werkte prima omdat het ertsgehalte zeer rijk was en beperkt bleef tot ondiepe aardlagen. Maar, toen over de gehele wereld de beste kwaliteitsmijnen waren uitgespeeld en de gemiddelde ertsopbrengsten daalden, was bijgevolg meer energie vereist voor de mijnbouw en de verwerking van het erts.

Mechanisering

De mijnbouw heeft ter compensatie van de afnemende ertsopbrengsten steeds grotere machines ingezet die grotere hoeveelheden delfstof kunnen verzetten. Door dierlijke en menselijke arbeid te vervangen met grondverzetmachines. Caterpillar ontwierp en bouwde daarvoor de grootste mijnbouw-vrachttrucks op de wereld: Welke zo’n 15 meter lang zijn en 400 ton erts kunnen vervoeren. De banden die specifiek werden ontworpen zijn 4 meter in diameter en kosten meer dan $ 40.000 per stuk. De truck is zo groot, dat 12 trailers nodig zijn om dit gevaarte naar de mijnbouwplaats te vervoeren om ter plaatse te worden samengebouwd. De brandstoftank heeft een inhoud 4.000 liter. Het gemiddelde brandstofverbruik is ongeveer 250 liter diesel per uur. Deze machines draaien zo’n 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, met uitzondering voor onderhoudsbeurten. Het brandstofverbruik bedraagt zo’n twee miljoen liter diesel per jaar/truck. De reden waarom de mijnbouwindustrie deze machines van gigantische omvang inzet, is om de achteruitgang van de ertskwaliteit te compenseren, welke van heel rijk naar zeer arm is gedaald.

Nu de wereld het feit van achteruitgang in conventionele olieproductie begint te beseffen – welke al enige jaren een feit is, worden schaliegas en -olie aangeprezen als de nieuwe energieredders om de behoeften nog enkele decennia op peil te houden.

silver-oilprice-ratio

Olie steeds duurder

De werkelijkheid is echter dat productie statistieken en financiële gegevens uit het Bakken olieveld en de schaliegasindustrie heel ontmoedigend zijn. Grote energiebedrijven leveren behoorlijke winsten, maar de schalie energiespelers ervaren grote negatieve kasstromen, waardoor ze belast worden met hoge schulden. De gehypte Schalie Energie Boom zal meer dan waarschijnlijk uitdraaien op een enorme mislukking. Met ‘s werelds vloeibare energievoorziening in onvermijdelijke teruggang t.o.v. vroegere niveaus, zal de jaarlijkse edelmetaal productie navenant dalen. Metaalanalisten die voor de komende jaren een overvloed aan zilver op de markt voorspellen, hebben het aspect van de energie daarbij niet inbegrepen. Er zal geen overvloed aan zilver komen, en er zal niet genoeg zilver beschikbaar zijn als het wereld fiat geldsysteem opdroogt en uiteindelijk ten ondergaat.

Zilver

“Volgens de 2012 Wereld Silver Survey, is wereldwijd de vraag voor zilverinvesteringen gestegen van slechts 31,6 miljoen ounce in 2002 tot maar liefst 282.200.000 ounce in 2011. Als wereldwijd economisch gezien het monetaire fiatsysteem blijft verslechteren, zullen investeerders hoe dan ook fysieke levering van zilver en goud eisen i.p.v. papierencontracten welke niet door het metaal ondersteund zijn.
Hierdoor is inmiddels een run ontstaan op de LBMA… de grootste metaalbeurs in de wereld. Zodra vloeibare energievoorziening in de wereld begint te dalen, komt de onvermijdelijk teruggang in het huidige productieniveau, en zal de jaarlijkse zilvermetaalproductie verder dalen. Er zal geen overvloed aan zilver komen, en er zal niet genoeg zilver beschikbaar zijn als het wereld fiat geldsysteem opdroogt en uiteindelijk ten ondergaat. Dus profiteer nu, terwijl de dynamiek in plaats is voor een zilverprijs van $ 100/ounce.” Volgens Silver Doctors.

silver-deficit-surplusVolgens de GFMS (nu Thomas Reuters), was er tot 2003 een zilvertekort. Gedurende deze tijd van vermeende tekorten, bleef de prijs van zilver rond de $ 4 – $ 5/ounce. Toen de tekorten verdwenen en overschotten kwamen, begon de prijs van zilver op miraculeuze wijze te stijgen. 2004 was het eerste jaar dat niet langer een tekort had waarin de gemiddelde prijs naar $ 6,67 per ounce steeg. Om daarna verder te stijgen naar een gemiddelde van $ 7,32 in 2005, en voorts $ 11,54 in 2007, $ 13,38 in 2008, $ 14,98 in 2009 en zo verder.

De witte lijn op bijgaande grafiek geeft de gemiddelde jaarlijkse prijs van zilver weer. Zoals je kunt zien is de prijs op weg naar hoger, gelijktijdig met de zogenaamde stijging van zilver overschotten. Institutionele en particuliere beleggers hebben deze zilveroverschotten geabsorbeerd. Het idee dat een structureel tekort in de jaarlijkse zilver aanbod de marktprijs van zilver omhoog stuwt, gebeurde niet in de periode vóór 2003 toen er feitelijke tekorten waren. Ter verklaring; de stijging van de prijs van zilver sinds 2004 heeft minder te maken met de industriële vraag en was meer het gevolg van toenemende zilverinvesteringen.

“De vraag voor zilverinvesteringen is nog maar net begonnen. Edelmetaal enthousiasten die zich zorgen maken over de al dan niet blijvende en stijgende zilvervraag voor investeringen in de toekomst… kunnen gerust zijn. Uit de verzamelde gegevens, blijkt dat de kracht voor zilvervraag t.b.v. investeringen nog maar net is begonnen, en in de komende jaren groter zal worden.

Een van de meest opmerkelijke indicaties van verhoogde zilverinvesteringen in het afgelopen decennium is de groeiende vraag naar officiële regeringsmunten. In 2002 bedroeg de totale levering van de officiële regeringsmunten en medailles 31,6 miljoen ounces. In 2011 echter, groeide dit uit naar maar liefst 118,2 miljoen ounces, een stijging van 274 % in slechts negen jaar.”

Chinese markt voor zilver

Terwijl de vraag in China snel toeneemt, welke tot nu toe laag is geweest, met haar één ounce zilver Panda’s van slechts een productie van 600.000/jaar gedurende bijna een decennium. “Echter, in 2010 besloot China haar oplage voor 2011 Silver Panda te verhogen van 600.000 tot 6.000.000 … en in 2012, deze te brengen op 8 miljoen.” Waarom plotselinge die 10voudige toename van de Chinese Zilveren Panda verkoop in een jaar? Volgens Jim Orcholski van J & T Coins LLC Blog.com: “De belangrijkste reden dat de oplage van deze munten sinds begin vorig jaar zo is toegenomen, is het feit dat in 2011 het legaal werd voor Chinese burgers zilveren munten te bezitten.”

silver-investment-industrialDe verwachte consumptie van zilver in industriële toepassingen blijkt een kleinere factor te zijn in de prijsstijging van zilver. – De indruk dat de wereld economieën in een ernstige depressie geraken, zal de vraag naar zilver voor industriële doeleinden laten afnemen. Met als gevolg veel lagere zilver prijzen – volgens vele analyses. Dat is onzin. Volgens de informatie in zowel het overschot-tekort als in de officiële muntgrafieken, is het de vraag door investeringen die de overheersende kracht is in het bepalen van de marktprijs van zilver, en niet de industriële vraag. Als de industriële vraag en prijs constant bleven tijdens de periode van reëel jaarlijkse zilver tekorten in het verleden, waarom zou dat dan in de toekomst wel op de prijs van invloed zijn? De grijze balken in de grafiek tonen aan hoeveel zilver werd verbruikt op jaarbasis met industriële toepassingen, terwijl de blauwe balken de munt en medaille vraag vertegenwoordigen en de oranje impliciet de netto-investering weergeven. Deze cijfers zijn exclusief het zilver verbruik in fotografie, sieraden en zilverwerk. Vooralsnog is de vraag t.b.v. investeringen de blijvende en drijvende kracht achter de stijgende prijs van zilver. Eén land koopt zoveel edelmetalen als het kan en dat is China volgens het recente onderzoek door Jim Willie.

Jim Willie: “in de afgelopen jaren zijn enorme hoeveelheden goud (officieel en officieus) verscheept van West naar Oost (vooral China).” (Silverdoctors)

Met de wetenschap dat de piek van de conventionele olieproductieachter ons ligt, en nieuwe hoop voor de schalie energie exploratie als de energie redder is gebroken, ziet inderdaad de toekomst voor goedkopere en meer overvloedige energie er zwakker uit.

Bovenstaand gedetailleerde informaties komt van: SRSrocco.

Samenvatting

  1. Wereldwijd aanbod. De factor energie van oorsprong opgeslagen geeft blijvende waarde aan zilver. Het meeste zilver komt als een bijproduct van andere metalen (lood, zink, koper en goud), de ertskwaliteit daalt, meer energie is vereist, waardoor de levering zal dalen. Bovendien maakt de economie van deze andere metalen het moeilijk toekomstige zilverproductie uit mijnbouw vast te stellen. De productie van zilver zal waarschijnlijk vlak blijven. Nog belangrijker lood en zink mijnbouw zien hun productie in de komende jaren vallen, als een aantal grote mijnen aan het einde van hun levensduur zijn gekomen, terwijl geen vergelijkbare middelgrote projecten worden opgestart. In feite zijn er heel weinig primaire zilver mijnen. Alhoewel het aanbod zal worden aangetast door het huidige prijs niveau, zal desalniettemin weinig nieuw aanbod in de markt komen.
  2. Industriële vraag. Op basis van de economische vooruitzichten wordt sterkere industriële vraag verwacht, waaronder uit traditionele zware industrie als wel voor elektronische toepassingen. Dat echter wel afhankelijk is van de wereldeconomie. Industrieel zilver is net zoals koper zeer conjunctuurgevoelig. In het algemeen is de groei in zilvergebruik het grootst in de elektronica en biocide industrie – die beiden snel groeien. Deze industrieën vinden doorlopend meer toepassingen voor zilver.
  3. Vraag van juweliers. Deze is moeilijk te meten, maar zal vermoedelijk t.b.v. sieraden hetzelfde blijven als in voorgaande jaren.
  4. Vraag t.b.v. investeringen. De vraag naar zilveren baren blijft stijgen. Aankopen van zilver via de beurs verhandelde fondsen blijft opvallend sterk, ondanks de prijs van zilver omlaag ging. Onlangs waren zilver ETF holdings slechts 3 % onder het all-time hoogtepunt van oktober 2013, in vergelijking met de daling van 34% in de totale goud ETF holdings. Dit duidt op een bull markt. Consumenten en investeerders in China, India en andere opkomende markten kopen meer zilver.
  5. Speculanten en grote banken manipuleren de markt via papieren aan- en verkopen van zilver, waardoor zowel de zwakte als sterkte in het metaal wordt beïnvloed. In het afgelopen jaar, is dit voor zilver bearish geweest.
  6. Een oude geologische vuistregel is dat de prijs van een metaal tot drie keer bedraagt van wat het kost om het te delven. De gemiddelde mijnbouwkosten voor zilver liggen nu net onder de $ 20/ounce. Een prijsniveau van $50 plus in de komende twee jaar is realistisch.

De enorme belangstelling van beleggers voor zilver in conjunctie met de groei in industrieel gebruik, in combinatie met een reële daling in de komende jaren in het mijnaanbod; blijven de vooruitzichten voor het beter presteren dan goud sterk. Maar bedenk dat zilver een zeer kleine markt is welke mogelijk gemakkelijker onderworpen is aan marktmanipulatie dan bij enig ander op grote schaal verhandeld metaal het geval is, het vereist weinig geld om de markt omhoog of omlaag te manipuleren.

Rusland heeft de overhand

Goud expert Jim Sinclair geeft een waarschuwing m.b.t. het enorme neerwaartse risico als gevolg van EU en US sancties tegen Rusland. Sinclair zegt, kijk hoe de petrodollar onderuitgaat als Rusland elke valuta accepteert voor olie en aardgas. Sinclair legt uit: “Het wordt worstelen … want nu ziet de wereld de echte tanden van vergelding voor de sancties welke zeer eenvoudig is door de aanvaarding van welke valuta dan ook voor de betaling van gas naar Europa. Geloof me, elke andere valuta dan de US dollar wordt geaccepteerd … Het maakt energie goedkoper. Waarom in de wereld zou iemand willen betalen in US dollars als ze in hun eigen valuta kunnen betalen? Rusland kan terugslaan op een manier die fenomenale impact heeft op de Amerikaanse dollar… Rusland heeft de overhand. Het ligt in hun vermogen om Amerikaanse economie uit te schakelen en op zijn kop te zetten. Daar bestaat geen twijfel over. Putin heeft geen atoombom nodig. Hij heeft een nucleaire economische bom die hij op elk moment kan laten afgaan.”

Wat wordt de prijs van goud dit jaar? Sinclair voorspelt, “Goud heeft $ 2.000 per ounce in haar bereik in 2014.” En zilver, zegt Sinclair: “Zilver is goud op steroïden. Wanneer goud stijgt, gaat zilver sneller omhoog… Dus, het idee dat zilver naar het oude hoog of beter gaat, is een vast staand feit.”